۰۰:۰۲ – ۱۴ آبان ۱۴۰۳
فواد ایزدی در ابتدای برنامه گفتوگوی ویژه خبری درباره انتخابات ریاست جمهوری آمریکا گفت: آمریکا ۵۰ ایالت دارد که وضعیت ۴۳ ایالت آن تعیین شده است. آراء این ۴۳ ایالت همدیگر را خنثی میکنند. هفت ایالت باقی میماند که آنها تعیینکننده هستند. بهطور میانگین در این هفت ایالت ترامپ با اختلاف کم جلوتر است. منتها باز هم باید منتظر روز انتخابات ماند. آمریکا انتخابات ملی ندارد و انتخابات در سطح ایالتی و محلی برگزار میشود و دولت فدرال در آن ورود پیدا نمیکند.
او همچنین گفت: در انتخابات آمریکا کسی ادعای بیطرفی ندارد و این یکی از دلایل دعوا است. احزاب تا آنجایی که قانون میگذارد سعی در کمک به حزب خود دارند و این مسیر را برای اعتراض طرف مقابل باز میکند تا موضوع به سمت قضات برود. قضات هم سیاسی و منصوب سیاستمداران هستند و در انتخابات دخالت میکنند.
ایزدی خاطرنشان کرد: در این کشور یک نهاد سیاسی بیطرف وجود ندارد و اگر کار به قاضی برسد، قاضی از حزب خود حمایت میکند؛ همچنین در این انتخابات به دلیل رقابت دو نماینده احتمال درگیری و اختلاف وجود دارد.
علی رضوانپور در ادامه درباره پیشبینی نتیجه انتخابات آمریکا گفت: به علت شانه به شانه بودن رقابت، پیشبینی دقیق وجود ندارد. هفت ایالت چرخشی داریم که مجمع برگزینندگان این ایالتها میتوانند تصمیمگیری کند. اگر مردم بخواهند یک مجری سیاسی برای ورود به کاخ سفید انتخاب کنند و ترامپ انتخاب آنها باشد، یعنی جمهوریخواهان را انتخاب کردند. طبق پیشبینی که انجام شده است، هریس با ۲۲۶ رأی الکترال نسبت به ترامپ با ۲۱۹ رأی الکترال جلوتر است. تکلیف انتخابات در این هفت ایالت مشخص میشود و ۹۳ رأی الکترال این هفت ایالت رئیسجمهور آینده آمریکا را مشخص میکند.
علیرضا کوهکن، عضو هیئت علمی دانشگاه علامه نیز در طی یک تماس تلفنی درباره انتخابات آمریکا گفت: ما تقریبا حدود یک روز و ده ساعت تا باز شدن شعب انتخاباتی آمریکا فاصله داریم و شاید این مورد خاص باشد که در همین زمان هم کارزارهای انتخاباتی دو نامزد همچنان فعال است و هر دو نامزد درحال تلاش هستند. در ایالت میشیگان عربتبارها و مسلمانها مهم هستند و در این ایالت هریس با فاصله کم جلوتر است.
او افزود: در ایالتهای دیگر مثل کارولینای شمالی، مدیریت دولت فدرال، کارگران، مهاجرت و میزان فراهم کردن امنیت مورد بحث است. مسائلی، چون موضوع غرب آسیا بهخصوص جنایت اسرائیل در لبنان برای مسلمانها و بخشی از صهیونیستها نیز در انتخابات آمریکا موضوعیت دارد. موضوع اوکراین نیز مهم است. اما بیشتر دعواها و تبلیغات امروز نامزدها موضوعات سیاست داخلی بوده است. هریس در میشیگان در محلهایی که مسلمان هستند با تردید وارد شد و موضوعاتی چون سقط جنین و سیاهپوستان را مطرح کرد.
ایزدی در ادامه ابراز داشت: چون ترامپ نامزد جمهوریخواهان مدعی وجود تقلب در انتخابات آمریکا بوده است، به نوعی طبیعی است که هواداران او هم چنین تفکری را داشته باشند. حدود ۷۰ درصد جمهوریخواهان معتقدند که باید ترامپ در سال ۲۰۲۰ رئیسجمهور میشد.
او همچنین گفت: جمهوریخواهان در دهههای گذشته روی مردم تمرکز داشتهاند و بیشتر از ادبیات ضدمهاجران استفاده میکنند و در واقع ادبیات نژادپرستانهای دارند اما ادبیات نژادپرستانه در دموکراتها کمتر است.
ایزدی اظهار داشت: سه موضوع مهم در انتخابات آمریکا وجود دارد؛ اولین موضوع هزینهای است که در تبلیغات امسال آمریکا وجود دارد؛ موضوع دوم ادبیات دو نامزد علیه یکدیگر است و موضوع سوم بحث غزه است. هریس اگر ببازد، به خاطر غزه خواهد باخت.
رضوانپور خاطرنشان کرد: آمریکا مدعی دموکراسی است و نوع حکومتش دموکراتیک است. یک نکته مهم که وجود دارد این است که ترامپ راست افراطی و تندرو است و از ادبیاتی که موج پوپولیستی را همراه دارد، استفاده میکند. او از چندسال قبل زمینه را برای تشویش اذهان عمومی آماده کرده است.
او در ادامه گفت: عقبه سیاسی ترامپ قوی نیست؛ تاجری بوده که در انتخابات آمریکا پیروز شده است؛ رقیب قدری هم نداشت.
رضوانپور همچنین ابراز داشت: وجهه آمریکا در جامعه بینالمللی مخدوش شده است. همانطو که در اظهارات بایدن دیدیم، او در حمایت از رژیم صهیونیستی گفت: «حمایتهای ما از دولت اسرائیل مانند مشت آهنین است.» این سیاست آهنین علیه غزه را در هر فردی که برنده انتخابات آمریکا شود، خواهیم دید. چرا که هر دو حامی رژیم صهیونیستی هستند.
او در ادامه گفت: آمریکا انواع سلاحها را در میدان آزمایش خود یعنی در غزه و لبنان امتحان کرده است. کشوری که مدعی دفاع از حقوق بشر است چطور در به شهادت رساندن ۴۵ هزار نفر شریک است؟ سیاست آمریکا در خاورمیانه وارد عرصه شده و دوشادوش اسرائیل حرکت میکند و جنایتهای اسرائیل را حمایت و راهنمایی میکند.
رضوانپور افزود: سیاست هر کدام از این نامزدها در قبال جمهوری اسلامی ایران همان رویکردی است که جو بایدن در طول چهارسال گذشته اتخاذ کرده و ممکن است همان تیمی که در دولت بایدن وجود دارد در دولت هریس هم رویکار باشد و همان سیاستها را در قبال جمهوریاسلامی ایران اتخاذ کند.
او همچنین گفت: در ارتباط با جمهوریخواهان، دونالد ترامپ ممکن است همان سیاست فشار حداکثری را دنبال کند و درعینحال اگر هر یک از این دو حزب در خاورمیانه بخواهند به یک موفقیت عمده در حوزه سیاست خارجه دست پیدا کنند، سعی میکنند تا پیمان آبراهام را احیاء کنند؛ با شرط اینکه عربستان سعودی با رژیم اسرائیل روابط دیپلماتیک را برقرار کند و شرطهایی که عربستان برای برقراری روابط با اسرائیل اعلام کرده، اسرائیل آنها را برآورده کند.
رضوانپور همچنین در انتها اظهار داشت: در قبال جمهوری اسلامی ایران رویکرد دموکراتها ادامه خواهد داشت و ممکن است که گاها اعمال فشار حداکثری هم توسط دموکراتها در قبال جمهوری اسلامی ایران اتخاذ شود.
خبرنگار: مهسا حنیفه
Source link