برای قهوهخورهای حرفهای مسئله اصلی میزان کافئینی است که باید در طول روز به بدنشان برسد تا سرحال و پرانرژی مشغول کارهایشان شوند. حالا بعضی از افراد این میزان از کافئین را از دیگر نوشیدنیها مانند چای و یا نوشابه انرژیزا دریافت میکنند.
خودتان هم میدانید که نوشیدنی انرژیزا قند فراوانی دارد، ممکن است باعث دیابت شود و چندان توصیه نمیشود. از آن طرف چای هم آن اندازه که باید کافئین ندارد، پس اگر صبحها احساس خوابآلودگی دارید یا میخواهید روزتان را با انرژی بیشتری شروع کنید، قهوه پیشنهاد بهتری است، با این مقدمه ببینیم که کافئین قهوه سرد بیشتر است یا گرم؟ در ضمن برای اطلاعات بیشتر در این مورد از مقاله قهوه بهتر است یا چای؟ کمک بگیرید.
خواص قهوه چیست؟
قبل از اینکه درباره میزان کافئین قهوه گرم و سرد بدانید، بهتر است که با خواص قهوه آشنا شویم. بسیاری از مردم این نوشیدنی را صرفاً انرژیبخش و مناسب برای صبحانه یا قبل باشگاه میدانند تا انرژیشان تأمین شود. در صورتی که قهوه اگر به اندازه کافی مصرف شود، فواید بسیار زیادی دارد که افزایش سطح انرژی یکی از آنهاست. از مهمترین خواص قهوه باید به موارد زیر اشاره کرد:
- کمک به افزایش سوختوساز بدن و بهبود تناسباندام
- کاهش امکان ابتلا به دیابت نوع دو
- بهترین میانوعده برای قبل و بعد تمرین ورزشی
- کاهش ریسک ابتلا به انواع بیماریهای کبدی
- جلوگیری از ابتلا به آلزایمر و اختلالات حواس
- بهبود سلامت سیستم قلبی و عروقی
- مؤثر در سلامت پوست و مو
البته در نظر داشته باشید که مصرف قهوه باید به اندازه و متعادل باشد؛ زیرا زیادهروی در نوشیدن آن باعث لرزش بدن، افزایش طپش قلب، تکرر ادرار و حتی بیخوابی میشود.
تفاوت قهوه سرد و گرم چیست؟
پیش از صحبت درباره میزان کافئین قهوه گرم و سرد بیایید درباره تفاوت اصلی این دو صحبت کنیم. اصلیترین تفاوت قهوه سرد و گرم در طعم است، یعنی قهوه سرد طعمی شفاف و شیرین دارد و بسیار خوشعطر است. برخلاف تصور عموم مردم که قهوه سرد با یخ را بیمزه میدانند، این مدل قهوه اگر به خوبی دمآوری و آماده شود، در طعم بسیار قوی و مطبوع است.
تفاوت بعدی در مدت زمان عصارهگیری قهوه است. چون برای قهوه گرم از آب با دمای بالا استفاده میشود، این نوشیدنی در مقایسه با قهوه سرد زودتر آماده میشود. جالب است بدانید که دمآوری دقیق و اصولی قهوه سرد به حداقل ۱۲ ساعت زمان نیاز دارد به همین خاطر هم این مدل از نوشیدنی طعم خاصتر و واقعیتری دارد. اطلاعات بیشتر در این مورد را در مقاله تفاوت قهوه عربیکا و روبوستا آوردیم.
کافئین قهوه سرد بیشتر است یا گرم؟
خب با این توضیحات بیایید سراغ سؤال اصلیمان یعنی میزان کافئین قهوه گرم و سرد برویم. در تعیین میزان کافئین هر قهوه دو معیار
- دمای آب برای دمآوری
- مدتزمان نزدیکی آب و قهوه
عامل تعیینکننده است. اگر یادتان باشد در ابتدای مقاله گفتیم که دمآوری اصولی قهوه سرد به حداقل ۱۲ ساعت زمان نیاز دارد، یعنی در این روش سابه قهوه و آب سرد زمان بیشتری در تماس بوده و در این حالت باقی میمانند پس کافئین قهوه سرد بیشتر است.
بسیاری از متخصصان قهوه و تغذیه با این نظریه کاملاً مخالف بوده و یک تئوری شیمی را مطرح میکنند. این افراد معتقد هستند که قابلیت انحلال کافئین علاوه بر زمان همراهی آب و سابه قهوه، به دما هم بستگی دارد، یعنی میزان حل شدن کافئین در محلول در دماهای بالا بیشتر از دماهای پایینتر است. به این ترتیب، اگر در روش سرددم از همان نسبت سابه قهوه به آب که برای دمآوری با گرما است، استفاده کنید، قهوه سرددم کافئین کمتری از قهوه دم شده در گرما دارد.
یکی از متخصصان به نام ریورا قضیه را بسیار پیچیده کرده و گفته که در دمآوری قهوه سرد، نسبت قهوه به آب چیزی حدود ۲ تا ۲.۵ برابر بیشتر از حالت عادی است. پس با اینکه در روش سرددم کافئین کمتری استخراج میشود، نسبت زیاد قهوه به آب این تفاوت در انحلالپذیری را کاهش میدهد، پس ممکن است در بسیاری از مواقع میزان کافئین قهوه سرد و گرم یکی هم باشد.
با این توضیحات متوجه شدید که مدت زمان همراه آب و سابه قهوه در میزان کافئین مؤثر است و قهوه سرد میتواند کافئین بیشتری داشته باشد؛ اما اگر این نسبت آب و سابه در هر دو روش دمآوری برابر باشد، به دلیل قابلیت انحلال کافئین، قهوه گرم کافئین بیشتری دارد. در نتیجه اگر میزان کافئین نوشیدنی برایتان مهم است به مواردی مثل دمای آب، میزان آب و قهوه و مدت زمان دمآوری توجه کنید؛ زیرا هر دو قهوه میتوانند کافئین بسیار بالایی داشته باشند.
کلام آخر
در این مقاله با خواص قهوه، تفاوت قهوه سرد و گرم و البته میزان کافئین قهوه سرد و گرم آشنا شدید. یادتان باشد که میزان کافئین قهوه صرفاً بر اساس دمای آب نیست و اگر واقعاً محاسبه این میزان کافئین برایتان اهمیت دارد، باید عوامل دیگر را هم بررسی کرده یا سراغ انواع قهوههای کم کافئین بروید.
در ضمن اگر با مشکلاتی مانند طپش قلب و… مواجه هستید، میزان قهوه موردنیاز بدنتان را از پزشک متخصص جویا شده و در رژیم غذایی رعایت کنید.
سؤالات متداول
قهوه سرد دم یا کلد برو (Cold Brew) چیست؟
در دمآوری قهوه کلد برو یا سرد دم به جای آب گرم یا جوش از آب یخ یا سرد استفاده میشود. کافئین این قهوه بسیار بالا است؛ ولی ممکن است برای افراد حساس همراه با طپش قلب باشد.
کدام قهوه کمترین میزان کافئین را دارد؟
لورینا laurina نوعی قهوه است که کمترین میزان کافئین و را دارد و مثل چای است.
آیا کالری قهوه زیادی دارد؟
خیر. قهوههای بدون شیر و شکر مثل قهوه ترک، اسپرسو و آمریکانو کالری زیادی ندارد؛ اما قهوههای چربی مثل لاته، آفوگاتو و… برای رژیم غذایی مناسب نیستند.