۱۱:۲۵ – ۳۰ مرداد ۱۴۰۳
سید عباس صالحی وزیر پیشنهادی فرهنگ و ارشاد اسلامی در صحن علنی مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: با توجه به فرصتی که نمایندگان برای من فراهم کردند صحبت را کوتاه میکنم و بر یک نکته تاکید میکنم مبنی بر اینکه ایده مرکزی دولت چهاردهم وفاق ملی است و این کانون معنایی مهمترین نکتهای است که میتواند دولت چهاردهم را متمایز کند.
وی افزود: معتقدم که نظریه وفاق ملی باید در سطح حکمرانی و در سطح رابطه دولت و ملت ادامه یابد. در سطح رابطه دولت و ملت دغدغههای جدی وجود دارد نظیر کاهش فزاینده سرمایه اجتماعی نسبت به نظام حکمرانی و دولت، پیمایشهای یک دهه اخیر این شیب را نشان میدهد.
وزیر پیشنهادی فرهنگ گفت: فاصله گروههای مرجع از جمله اصحاب رسانه با دولت از این دست است. یکی از وزارتخانههای پیشران برای ایجاد وفاق بین دولت و مردم وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است و این جانب در پرتو نگرشهای جامع و راهبردی مقام معظم رهبری و راهنماییهای مراجع تقلید و با اتکا به ظرفیتهای نخبگان و اصحاب هنر در تلاشم تا در دولت چهاردهم در ایجاد وفاق ملی موثر باشم.
صالحی افزود:گرچه در فضای جامعه عناصر ثابت هویتی ارزشمنداند نظیر دین داری، ادبیات، محبت اهل بیت و میراث غنی فرهنگی و فرهنگ اقوام و همزیستی ادیان و… موجب ماندگاری ایران علیرغم طوفانهای مهاجم شده اند، اما تغیرات اجتماعی در جامعه ما اندک نیست و این تغییرات ایجاب میکند تا راهبردهای مناسب را پیدا کنیم.
وی ادامه داد: من به چند متغیر اشاره میکنم در حوزه تحصیلات در سال ۵۵ از مجموعه افراد بالای بیست سال ۲ درصد تحصیلات دانشگاهی داشتند، اما سال ۹۵ به ۱۸ درصد رسیده است. معنای این امر این است که طبقه متوسط علمی و فرهنگی شکل گرفته است. طبقهای که روح نقاد و پرسشگر دارد. نکته دیگر جامعه زنان ایران است که در سال ۵۵ حدود ۶۵ درصد بیسواد بودند، اما انقلاب اسلامی رشد جهشی در حوزه تحصیلات بانوان داشت.
وزیر پیشنهادی فرهنگ گفت: سهم انقلاب اسلامی در این زمینه بسیار ارزشمند است. در سال ۹۵ بیش از نود و سه درصد زنان باسوادند. در سال ۵۰ در کل ایران حدود ۱۹۰ هزار دانشجوی زن ایرانی وجود داشت، اما در سال ۱۴۰۰ یک و نیم میلیون دانشجوی زن داشتیم. یعنی ۵۶ برابر شده است و این یعنی جامعه زنان ما تغییر کرده است. نمیتوان این را ندید نرخ بیکاری زنان تحصیلکرده بیش از دو برابر مردان تحصیلکرده است. سطح توقعات در حقوق فردی و زندگی اجتماعی افزایش یافته اند بنابراین باید این تحولات را دید.
او ادامه داد: تحول سوم در حوزه مصرف فرهنگی است که متحول شده است در سال ۹۹ حدود ۶۰ درصد مردم ایران از اینترنت استفاده میکنند یعنی مسیر فرهنگی ما تغییر کرده است و نوع مصرف نیز دگرگون شده است.
صالحی بیان کرد: همه اینها نشان میدهد جامعه ایرانی در دو دهه اخیر تغییرات بسیاری یافته است که به این معناست که باید در مناسبات دولت و ملت به راهکارهای جدید فکر کنیم. این تغییرات گسترده فرهنگ و هنر و رسانه میتواند مقصد ارتباطی بین دولت و ملت باشد. در این میان اصحاب هنر و رسانه میداندار این حوزه هستند و باید منزلت و حقوقشان مد نظر قرار بگیرد.
وزیر پیشنهادی فرهنگ گفت: مردم باید دولت را از خود بدانند و به آن اعتماد کنند همانگونه که در دهه اول انقلاب اینگونه بود و مردم از زندگی خود میگذشتند تا کمبودها را در جبههها جبران کنند. زیرا فاصلهای بین خود و دولت قائل نبودند. باید به همان دوران بازگردیم.
او ادامه داد: پیشینه افتخارآمیز ایران اکنون نیز استمرار دارد و مردمان فراوانی در جای جای جهان به دنبال بهرهمندی از فرهنگ ایرانی هستند. هزاران هنرآموز و هنرمند با اتکا به فرهنگ قوی ایرانی به خلق هنر میپردازند.
صالحی بیان کرد: سینمای غنی به ویژه سینمای پس از انقلاب درخششهای بیشتری داشته و باید بالندگیهای بیشتری پیدا کند. موسیقی ایرانی به عنوان سفیر بیکلام افراد زیادی را مسحور خود میکند.
خبرنگاران: فاطمه تورانلو و فاطمه سیدی
Source link