شبکه ملی اطلاعات از مهمترین پروژههای وزارت ارتباطات محسوب میشود و سازمانهای گوناگونی در پیشبرد و معرفی این شبکه تأثیر دارند، بهگونهای که سندیکای صنعت مخابرات ایران هم به عنوان یکی از بخشهای فعال در حوزه آی سی تی طی دو سال گذشته به معرفی بخشهای گوناگون این شبکه پرداخته است.
فرامرز رستگار – دبیر سندیکای صنعت مخابرات ایران – در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: اسم این سندیکا صنعت مخابرات است ولی اعضای ما در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات هم فعالیت میکنند زیرا این دو حوزه بسیار به یکدیگر نزدیک شده و تقریبا بیش از ۷۰ درصد اعضا تولیدی بوده و باقی هم فعالان صنعت اما از جنس طراحی، مهندسی انجام پروژهها و پشتیبانی و به صورت کلی فنی هستند.
وی با بیان اینکه این سندیکا به مناسبتهای مختلف قابلیتها و ظرفیتهای این صنعت را نشان داده و این کار در گذشته از طریق برگزاری نمایشگاه تلکام و سایر اقدامات مانند برگزاری نمایشگاه و کنفرانسهای تخصصی انجام شده است، گفت: در دولت قبل هر سه ماه یک نمایشگاه با عنوان دست آوردها برگزار و محصولات جدید تولید شده توسط اعضا معرفی میشد. اما از زمان آغاز به کار دولت سیزدهم، فرایند کار را تغییر داده و تلاش کردیم نمایشگاهی برگزار کنیم تا کارفرماهای بزرگ هم نیازمندیهای خود را اعلام کنند. بنابراین اقدام دیگری تحت عنوان کنفرانس ظرفیت را ایجاد کردیم که نه کنفرانس عادی است و نه نمایشگاه؛ بلکه ترکیبی از کنفرانسی است که متقاضیان نیازمندیهای خود و عرضه کنندگان پتانسیلشان و حاکمیت و دولت هم استراتژی و راهبردهای خود را اعلام میکنند.
رستگار افزود: در یکی از این کنفرانسها ما بزرگترین طرحی را که وزیر ارتباطات در زمان دریافت رأی اعتماد مطرح کردند، یعنی پروژه شبکه ملی اطلاعات را مورد توجه قرار داده و در نتیجه کنفرانس ظرفیت را با عنوان شبکه ملی اطلاعات نامگذاری کردیم و نامهای هم به آقای وزیر نوشته و به ایشان یک فرصت یک ماهه جهت برگزاری کنفرانس ظرفیت پیشنهاد دادیم و وزیر ارتباطات هم فرصت دو ماهه خواستند و تقریبا قبل از پایان مهلت در نظر گرفته شده، اولین دوره این کنفرانس در مهرماه سال ۱۴۰۰ برگزار شد و با در برگرفتن ظرفیت تمامی شبکه ملی اطلاعات از ابتدا تا انتها، مورد استقبال واقع شد.
وی ادامه داد: پس از این رویداد، با فواصلی بخشهای گوناگون شبکه ملی اطلاعات را به صورت تخصصی در کنفرانسی برگزار کردیم که میتوان به دسترسی پرسرعت فیبرنوری در همان سال ۱۴۰۰ اشاره کرد و در ادامه در اردیبهشت سال ۱۴۰۱ و به فاصله حدود سه ماه در مردادماه، بخشهای دیگری از شبکه ملی اطلاعات که مربوط به ایمنی شبکه، تابآوری و پایداری شبکه برگزار و همه اطلاعات کنفرانس ظرفیت، مستند و ارایه شد.
دبیر سندیکای صنعت مخابرات با بیان اینکه قرار بود پس از برگزاری دورههای قبل، دو کنفرانس دیگر در موضوعات گوناگون برگزار شود، تصریح کرد: این دو کنفرانس به دلیل تقارن با اتفاقات سال گذشته، امکان برگزاری نداشت و برای اینکه از تکنولوژی عقب نمانیم، برنامهریزی انجام داده و آن را حدود دو ماه قبل برگزار کردیم اما دو موضوع هوش مصنوعی و اینترنت اشیاء در لیست انتظار قرار دارند.
او با بیان اینکه ما به عنوان سندیکای صنعت مخابرات، در جایی که میگویند میخواهیم به بخش خصوصی بها بدهیم، وارد قضیه تصمیمگیری شده و بهصورت جدی اینها را دنبال می کنیم، تصریح کرد: زمانی دولت به سمت مطالباتی میرود که واقعا از اختیارات دولت است اما بقیه موارد باید توسط بخش خصوصی شکل داده شود و از دولت تأییدیه دریافت کند.
وی با تأکید بر اینکه از دولت انتظار داریم در مواردی که بخش خصوصی به سمت آنها میرود، با همفکری و ارایه راه حل به بخش خصوصی توجه کند، گفت: اما این طرز فکر بعضا وجود دارد که دولت فکر میکند بخش خصوصی سبب عقب افتادن کارها میشود و این در حالی است که امروز دولت باید به پیشنهاداتی که از سوی دانشگاهها، مراکز تحقیقاتی، بخش خصوصی صنعت و تحقیقات توجه کند و ما در سندیکای صنعت مخابرات همین روند را داریم.
دبیرسندیکای صنعت مخابرات ایران، شفافسازی درباره پروژههایی که سبب تحقق شبکه ملی اطلاعات میشوند را خواستار شد و افزود: در زمینه شبکه ملی اطلاعات اعلام کردهاند که می خواهند توسعه این شبکه را از ۶۰ به ۷۵ درصد برسانند، در این زمینه نامهای به وزیر ارتباطات نوشته و با تبریک بابت ۶۰ درصدی که محقق شده، اعلام کردیم باید مشخص شود بابت ۱۵ درصد گفته شده، باید چه پروژههایی پیاده شود و قرار است چه اتفاقات اجرایی رخ دهد تا در پایان اسفندماه گفته و اعلام شود که این شبکه به پیشرفت ۷۵ درصدی رسیده است؟
رستگار تصریح کرد: بر این باورم که اگر فقط اسم پروژه اعلام شود، فایدهای نخواهد داشت بلکه باید وزارت ارتباطات نام پروژههایی که خودش انجام میدهد و آنهایی که قرار است توسط اپراتورهای تحت نظارت خود انجام شوند را اعلام کند و شفافیت لازم در این زمینه وجود داشته باشد.
وی در ادامه سخنانش درباره نتیجه نامه ارائه شده به وزیر ارتباطات اظهار کرد: فکر میکنم ایشان نامه را دیده و به جریان انداختهاند زیرا به صورت مرتب در جلسات سازمان تنظیم مقررات ارتباطات، وزارت ارتباطات و مجری شبکه ملی اطلاعات حضور دارم و احساس میکنم این موضوع ارجاع شده است و سعی دارند اقداماتی را در این باره انجام دهند. اما تصورم این است که ساختار فعلی قادر به جمع آوری اطلاعات نیست. اما همین که مسئله گفته شده و به جریان بیافتد و مجریان درباره این که این موضوع مطالبه ای به حق برای بخش خصوصی است و باید دربارهاش شفافسازی شود، کافی است.
دبیر سندیکای صنعت مخابرات ایران درپاسخ به این سوال که برنامه این سندیکا به غیر از برگزاری کنفرانس ظرفیت در سال ۱۴۰۲ چیست اظهار کرد: بحثهای کنفرانس ظرفیت که موضوع به موضوع برگزار میکنیم و همه جزو لایههای شبکه ملی اطلاعات است را بدون وقفه و در زمانهای کوتاهتر برگزار میکنیم و هیچ ضرری دارد که وقتی به انتهای کار رسیدیم، دوباره به لایههای پایینتر بازگردیم و آنها را مرور کنیم. زیرا با گذشت زمان حتما فناوری و تکنولوژی تغییر کرده و راهحلهای بهتری ارایه میشود که ما هم باید آنها را ارائه کنیم. پس از برگزاری دو بخش باقی مانده از شبکه کلی اطلاعات و بحث پلتفرمها و سکوهای داخلی میتوانیم بگوییم یک بار این شبکه را مرور کردهایم ولی باید دوباره به همین موضوعات بازگردیم.
رستگار همچنین درباره ارزیابی خود از وضعیت صنایع مخابراتی کشور گفت: اگر صنعت مخابرات را به عنوان کل زنجیره صنعت درنظر بگیریم، باید دید اپراتورهای بهرهبردار، جزو صنعت هستند یا خیر، البته آنها جزو صنعت هستند و ما در کار خود یک تقسیمبندی کردهایم که باید زنجیره تأمین در کشور از جنس مصالح کار و خدمات داشته باشیم. در حال حاضر ما این موضوع را گوشهای از صنعت میدانیم و معنا و مفهوم سندیکای صنعت مخابرات هم این است. اما در اصل میگوییم که ما تأمین کننده مواد اصلی و ارائه خدمات فنی و مهندسی هستیم تا اپراتورها قادر باشد شبکه خود را بنا کند. اما اگر بخواهیم به کار کارخانهای، اجرایی و عملیاتی تفکیک کنیم، راحتتر میتوانم صحبت کنم.
وی افزود: ما هشدارهای لازم را اعلام و در مصاحبههای گوناگون متذکر میشویم که اگر در زمینه تعرفههای ارتباطی دقت نکنید و ساختار درست نشود، همان اتفاقی که برای شرکت مخابرات افتاد، دوباره رخ میدهد و این دقت نیازمند اصلاح تعرفه است. اصلاح تعرفه هم به معنی گران شدن آن نیست بلکه به این معناست که باید منصافانه باشد و بر این مبنا هر برنامه توسعهای توجیه اقتصادی خود را داشته باشد.
دبیر سندیکای صنعت مخابرات ایران همچنین درباره پروژه فیبر نوری گفت: درباره پروژه فیبر نوری اتفاقاتی که باید در سال گذشته رخ میداد بسیار کم بود. براساس آمار سازمان تنظیم مقررات ارتباطات تا انتهای سال گذشته ۱۲ درصد از این پروژه محقق شده است و امسال هم برای فروردین ماه آماری منتشر نشد. در همین رابطه وزیر ارتباطات به تازگی نوید تازهای مبنی بر اینکه تا پایان امسال، پوشش خانوارهای فیبر نوری را به ۱۰ میلیون نفر میرسانیم، دادند.
وی ادامه داد: از حدود هشت سال قبل دسترسی به این پروژه مطرح بوده و از همان زمان اقداماتی انجام شد، بنابراین جمع همه این کارها در طول هشت سال گذشته منتهی به سال قبل، ۱۲ درصد اعلام شده و سال گذشته هم به صورت تقریبی رشد سه الی چهار درصدی داشته است. بنابراین درصورت تحقق این عدد گفته شده، باید حدود سه برابر اقداماتی که در طول سالهای گذشته انجام شده، کار شود تا به اعداد اعلامی دست پیدا کنیم. بنابراین در حوزه پیشبرد پروژه فیبر نوری هم نیازمند شفاف سازی هستیم.
انتهای پیام