به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تایمز، “کمبود پزشک” در کشور یکی از مشکلات همیشگی نظام سلامت در سالهای اخیر بوده است؛ موضوعی که علاوه بر کاهش دسترسی مردم به خدمات درمانی، کیفیت این خدمات را نیز به دلیل حجم بالای مراجعات مردم به پزشک، کاهش داده و موجب ایجاد نوعی از انحصار برای برخی پزشکان متخصص شده است.
وزارت بهداشت میگوید که تعداد پزشکان در ایران، ۱۵٫۸ پزشک به ازای هر ۱۰ هزار نفر است؛ این آمار از بسیاری از کشورهای پیشرفته جهان، پایینتر است و طبق اذعان معاون آموزشی وزارت بهداشت در چندسال آینده باید به سرانه حداقل ۲۰ پزشک به ازای هر ۱۰ هزار نفر جمعیت برسیم.
جدول زیر تعداد پزشکان ایران به ازای هر ۱۰۰۰ نفر جمعیت را در مقایسه با کشورهای دیگر نشان میدهد:
ماجرای مصوبه افزایش ۲۰ درصدی ظرفیت پزشکی عمومی
دی ماه سال ۱۴۰۰ بود که افزایش ۲۰ درصدی ظرفیت پزشکی در کشور به تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی رسید و رئیسجمهور نیز این مصوبه را ابلاغ کرد.
براساس این مصوبه، میزان پذیرش پزشک در سال ۱۴۰۰ معادل حدود ۸۰۰۰ نفر بوده است و پس از اجرای این مصوبه، در سال ۱۴۰۱ باید به ۹۶۰۰ نفر و در سال جاری نیز به ۱۱ هزار و ۵۲۰ نفر میرسید.
امسال هنوز دفترچه انتخاب رشته آزمون سراسری به طور رسمی منتشر نشده اما طبق این مصوبه، سازمان سنجش آموزش کشور موظف است هر ساله قبل از انتشار دفترچه کنکور سراسری، گزارشی از این افزایش ظرفیت در رشتههای مزبور را به ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی کشور اعلام کند.
روز گذشته رئیس سازمان سنجش آموزش کشور در گفتوگویی تلویزیونی از پذیرش حدود ۱۰ هزار و ۲ نفر در رشته پزشکی در مقطع عمومی در سال جاری خبر داد که با میزان مصوب شده برای امسال، بیش از هزار نفر فاصله دارد!
با وجود این، رجبعلی برزویی؛ دبیر ستاد علم و فناوری شورای عالی انقلاب فرهنگی روز گذشته در یک گفتوگوی تلویزیونی طی اظهاراتی متناقض با گفتههای رئیس سازمان سنجش اعلام کرد: « قرار بود ظرفیت پزشکی در هر سال ۲۰ درصد اضافه شود؛ سال گذشته باید ۱۶۰۰ نفر به ظرفیت اضافه میشد و در سال جاری نیز براساس مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی باید ۱۹۲۰ نفر به ظرفیت پزشکی اضافه میشد اما آنچه الان اعلام شده ۱۳۸۱ نفر است!»
وزارت بهداشت: امسال ۱۱۵۲۰ پزشک عمومی پذیرش میشوند
با این وجود، معاون آموزشی وزارت بهداشت وعده داده که افزایش ظرفیت پزشکی طبق مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی، اعمال خواهد شد.
ابوالفضل باقری فرد؛ معاون آموزشی وزارت بهداشت درباره اجرای مصوبه افزایش ظرفیت پزشکی اظهار کرد: در مصوبه افزایش ظرفیت پزشکی شورای عالی انقلاب فرهنگی، جداول افزایش ظرفیت و تعداد پذیرش نهایی هر سال در رشته دندانپزشکی و پزشکی مشخص شده است.
وی افزود: سال گذشته طبق این جدول باید ۹۶۰۰ نفر دانشجوی پزشکی جذب میشد اما این تعداد به ۱۰ هزار و ۲۶۲ نفر در سال ۱۴۰۱ رسید. دلیل نیز این بود که سازمان سنجش اعلام کرد که به دلیل نمرههای مشابه شرکتکنندگان در کنکور نمیتواند ظرفیت جذب را از این تعداد، کاهش دهد و به همین دلیل نیز وزارت بهداشت بیش از ظرفیت مصوب، اقدام به پذیرش دانشجو در رشته پزشکی کرد.
معاون آموزشی وزارت بهداشت ادامه داد: در سال جاری نیز به شورای عالی انقلاب فرهنگی و سازمان سنجش اعلام کردیم که ۱۱ هزار و ۵۲۰ نفر را در رشته پزشکی عمومی جذب خواهیم کرد.
باقری فرد سازمان برنامه بودجه و سازمان امور استخدامی را از دیگر نهادهای مؤثر در جذب پزشک عنوان و تصریح کرد: متأسفانه تا این لحظه برای جذب دانشجویان جدید، اعتباری به وزارت بهداشت پرداخت نشده است در حالی که افزایش ظرفیت پزشکی، نیاز به اعتبارات جدید و بودجه دارد.
معاون آموزشی وزارت بهداشت، مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی را فصل الخطاب وزارت بهداشت مینامد؛ حال باید منتظر ماند و دید گره افزایش ظرفیت پزشکی به دست این وزارتخانه باز خواهد شد یا خیر.
انتهای پیام/