به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تایمز، مستند «قوی دل» به کارگردانی علی فراهانی صدر که در جشنواره «سینما حقیقت» امسال نیز برنده تندیس طلایی بخش شهید آوینی شد، به پرونده فرآوردههای خونی آلوده به عنوان یکی از جنجالیترین مسائل حوزه سلامت در سالهای اخیر پرداخته است.
ماجرای این پرونده که به عنوان پرونده خونهای آلوده شهرت دارد به دهه ۶۰ شمسی بازمیگردد؛ زمانی که در پی واردات فرآوردههای خونی آلوده به HIV از یک شرکت فرانسوی به ایران (شرکت مریو)، بیماران هموفیلی در آن زمان مبتلا به ایدز نیز شدند!
“قویدل” مستندی درباره ماجرای ورود فرآوردههای خونی آلوده به کشور است که از زاویه دید احمد قویدل؛ مدیرعامل وقت کانون هموفیلی ایران روایت میشود.
احمد قویدل، شخصیت اصلی این مستند در گفتوگو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تایمز اظهار کرد: این مستند تلاش میکند نگاهی به پرونده فرآوردههای خونی آلوده از زاویه زندگی بنده بپردازد و محوریت آن نیز، مطالبهگری است.
وی افزود: ورود به داستان فیلم با زندگی شخصی من آغاز میشود؛ به زمانی که من با خانمی ازدواج کردهام که یک فرزند مبتلا به هموفیلی داشت و ابتلای این فرزندخوانده به این بیماری، چالش بسیار بزرگی در خانواده من بود و عبور از این چالش به عنوان آغاز مستند در نظر گرفته شد که این موضوع، در همراه ساختن مخاطب با موضوع فیلم، بسیار مؤثر است.
وی با اشاره به ماجرای ورود فرآوردههای خونی آلوده به کشور ادامه داد: پرونده فرآوردههای خونی آلوده یک پرونده پیچیده است که در درون خود سالها رنج انسانهایی را دارد که یکباره متوجه میشوند که در اثر مصرف فرآوردههای خونی آلوده وارداتی از کشور فرانسه، به ایدز مبتلا شدهاند؛ از سوی دیگر به دلیل تابو بودن ابتلا به ایدز در اجتماع آن زمان، خانوادهها از ابراز ابتلای فرزندان خود به ایدز نگرانی داشتند زیرا ازدواج سایر فرزندان و آینده آن خانواده را تحتالشعاع قرار میداد.
قویدل تصریح کرد: علیرغم داوطلب شدن طرف فرانسوی به پرداخت غرامت بابت ارسال فرآوردههای خونی آلوده به ایران، متأسفانه شکایتی از سوی ایران از این شرکت مطرح نشد و از طرف وزارت بهداشت وقت، اقدامی صورت نگرفت.
وی گفت: یک بخش از مستند به واردات فرآوردههای خونی از کشور فرانسه میپردازد و بخشی دیگر نیز به تأسیس پالایشگاه فرآوردههای خونی بدون پیشنیازهای اولیه پرداخته است که موجب آلودگی بیماران هموفیلی به بیماری هپاتیت میشود که در زمان حاضر بیش از ۳۰۰۰ نفر شاکی این پرونده هستند.
قویدل در پاسخ به این سؤال که چرا ایران از شرکت فرانسوی در آن زمان درخواست غرامت نکرد؟ متذکر شد: در ابتدا باید گفت که احکامی که درباره پرونده هموفیلی صادر شده بسیار کامل است به طوری که برای مثال اگر بیمار هموفیلی دیه را در آن زمان دریافت کرده اما مشکل کبدیاش حل نشده و به مشکلات جدیدی به دلیل این بیماری مبتلا شده باشد، با ارائه دادخواست بتواند مابقی دیه خود را در داخل کشور دریافت کند؛ در خصوص شرکت فرانسوی نیز تمام جلسات مربوطه در ادوار مختلف برگزار شد و برخی در آن زمان گفتند که فرصت اقامه دعوا گذشته است؛ دلیل دیگر نیز این بوده است که شرکت فرانسوی در ایران نمایندگی با عنوان دیگری داشت که باید این غرامت را پرداخت میکرد اما متأسفانه دولت ایران، پرداخت این غرامت به بیماران را تقبل کرد و از این شرکت غرامتی درخواست نشد!
انتهای پیام/