به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تایمز، پوکی استخوان یا استئوپروز شایعترین بیماریی بافت استخوانی است که با کاهش تراکم استخوان و از دست رفتن کیفیت ریزساختار استخوان، منجر به افزایش خاصیت شکنندگی استخوان و در نتیجه افزایش خطر شکستگی میشود. مرگومیر و هزینههای ناشی از شکستگیهای مربوط به پوکی استخوان بالاست و به همین دلیل پیشگیری و درمان این بیماری برای نظامهای سلامت کشورها اهمیت ویژهای دارد؛ در همین راستا ۲۰ اکتبر هرسال به عنوان روز جهانی پوکی استخوان نامگذاری شده است.
پوکی استخوان یک بیماری خاموش است
دکتر افشین استوار؛ رئیس پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران به مناسبت روز جهانی پوکی استخوان با بیان اینکه پوکی استخوان یک بیماری خاموش است که در آن تراکم معدنی استخوان با افزایش سن به تدریج کاهش مییابد، اظهار کرد: این بیماری علائم اختصاصی ندارد اما در این بیماری استخوان ترد و شکننده میشود و ضربهای که به طور معمول باعث بروز شکستگی در افراد سالم نمیشود؛ باعث شکستگی استخوانهای فرد مبتلا میشود.
ابتلای ۳۲ درصد جامعه بالای ۵۰ سال ایرانی به پوکی استخوان
وی درباره میزان شیوع پوکی استخوان در کشور افزود: ۳۲ درصد جامعه ایرانی که سن بالای ۵۰ سال دارند مبتلا به پوکی استخوان هستند. شیوع پوکی استخوان در زنان بالاتر از مردان است به طوری که ۳۷ درصد زنان بالای ۵۰ سال به این بیماری مبتلا هستند و از هر ۴ مرد بالای ۵۰ سال نیز یک نفر (۲۵ درصد مردان بالای ۵۰ سال) پوکی استخوان دارد.
افزایش آمار پوکی استخوان با سالمندی جمعیت
استوار با بیان اینکه آمار جهانی نیز در همین حدود است، تصریح کرد: البته نکته بسیار مهم این است که جمعیت ایران به شدت در حال پیرشدن است و اگر می گوییم ۳۲ درصد افراد بالای ۵۰ سال پوکی استخوان دارند هرچه قدر نسبت جمعیت بالای ۵۰ سال کشور بیشتر شود تعداد بیماران پوکی استخوان نیز افزایش مییابد.
وی ادامه داد: متاسفانه کشور ما از نظر سرعت رشد سالمندی در کشورهای منطقه رتبه نخست را دارد و باتوجه به اینکه پوکی استخوان بیماری شایعی در سنین سالمندی است باید اقدامات ویژهای را در راستای پیشگیری از این بیماری انجام دهیم.
شکستگی مهمترین پیامد پوکی استخوان
رئیس پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران با بیان اینکه مهمترین پیامد پوکی استخوان، شکستن استخوان است، گفت: این شکستگی در هر استخوانی از بدن قابل رخ دادن است اما در سه ناحیه شایعتر است که شامل مچ دست، مهرههای ستون فقرات و ناحیه لگن یا گردن استخوان ران است.
خطر شکستگی لگن در افراد دچار پوکی استخوان
استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران تأکید کرد: ناحیه لگن شدیدترین نوع شکستگی ناشی از پوکی استخوان و بسیار خطرناک است زیرا از هر دو نفر که مبتلا به شکستگی لگن میشوند یک نفر فوت میکند؛ همچنین ۲۰ تا ۵۰ درصد مرگ ناشی از شکستگی لگن در ۶ ماه تا یکسال بعد از شکستگی رخ میدهد.
نیمی از بیماران دچار شکستگی لگن نیاز به عصا پیدا میکنند
عضو مرکز تحقیقات پوکی استخوان دانشگاه علوم پزشکی تهران با هشدار نسبت به این که شکستگی لگن با ناتوانی زیادی نیز همراه است، بیان کرد: حدود ۸۰ درصد افراد دچار شکستگی لگن به سطح تحرک و فعالیت قبل شکستگی برنمیگردند و ۵۰ درصد آنها نیاز به عصا پیدا میکنند بنابراین این نوع شکستگی بسیار اهمیت دارد.
دردهای ناتوان کننده شکستگی ستون فقرات
وی اضافه کرد: شکستگی مهرههای ستون فقرات نیز از نواحی شایع شکستگی در بیماران پوکی استخوان است که باعث ایجاد کمردرد مزمن و ناتوان کننده میشود؛ گاهی اوقات شکستگی مهرهها باعث کوتاهی قد و خمیدگی در ناحیه پشت میشود که در سنین بالا به ویژه در زنان دیده میشود و عوارض شکستگی مهره باعث کاهش شدید کیفیت زندگی فرد و دردهای بسیار شدید میشود با وجود این، متأسفانه از هر دو شکستگی مهره، یک مورد تشخیص داده نمیشود.
انتهای پیام/