۱۵:۵۳ – ۲۰ تير ۱۴۰۳
محسن کریمی معاون امور بینالمللی بانک مرکزی و امینی مشاور رئیس جمهور با حضور در برنامه میز اقتصاد رسانه ملی در رابطه با پیمان پولی جدید بانک مرکزی با کشور روسیه نکاتی را مطرح کردند.
در همین راستا محسن کریمی گفت: موضوع پیمان پولی از نوع معاوضه پولی تجربه جهانی دارد و بنابر این ادبیات دلارزدایی شکل گرفت ما بر اساس وضعیت تحریمی خود دست به کار شدیم و تجربیاتی را اندوختیم و بر این اساس با کشور روسیه طی دو سال کار پیچیده اقدامات خود را پیش بردیم ایده این پیمان از سوی ایران است.
او افزود: دلار و یورو مورد استفاده تجار در تعاملات خارجی بودند و این نوع ابزار به سبب سوءاستفاده آمریکا آسیب زا بود بر این اساس کشورها برای تحریمناپذیری به سمت دلارزدایی و یوروزدایی رفتند و ما هم در این راستا حرکت کردیم، اما خوب در این زمینه نکاتی از جمله کاهش ارزش پول ملی مطرح بود که ابزارهای آن را هم طراحی کردیم.
امینی گفت: دلارزدایی واقعی یعنی وابستگی خود را به ارزهای تحریم کننده کاهش دهیم مبنای این اتفاقات میتواند این باشد که نقشه ارزی و تجاری خود را منطبق کنیم و باید این مهم صورت گیرد یعنی با کشورهای مختلف تراز تجاری ایجاد کنیم و زمانی این موضوع محقق شود یعنی تحریم را بی اثر کردیم پیمانهای پولی یکی از بخشهای این مسیر است. در دولت سیزدهم بذر تطبیق نقشه تجاری و ارزی کاشته شد.
در ادامه کریمی در خصوص موانع مسیرهای پیمان پولی گفت: دلارزدایی در ادبیات بینالملی یعنی کنار گذاشتن دلار در تبادلات تجاری خارجی خود این رویکرد است که باعت خنثی سازی تحریم میشود. در این پیمان پولی برای ریال ایران تقاضای مبادلاتی ایجاد کردیم و این موضوع باعث قدرتمندی پول ملی میشود و اثر ضد تورمی دارد.
او افزود: اصلیترین مانعی که برای این پیمان مطرح میشود این بود که ریال ایران پرنوسان است و چند نرخی ما برای حل این موضوع ابزارهای پوشش ریسک برای آنها قائل شدیم و آنها هم متقابلا این اقدام را انجام دادند این آمادگی را داریم که وارد معرفی این الگو برای کشورهای دیگر مانند چین شویم در هر قراردادی اعتماد سازی بسیار حائز اهیمت است.
امینی میگوید: برای برداشتن تحریم راهی به جز بی اثر کردن تحریم وجود ندارد یک راه بی اثر شدن همین اقدامات اخیر است، اما کار مبنایی برای دولت چهاردهم همین بحث تراز تجاری مطرح شده و تطبیق نقشه ارز و تجاری است و باید دنبال شود این زیرساخت فعلی سبب تسهیل تجاری کشور ما با روسیه و کاهش هزینهها خواهد شد.
همچنین کریمی میگوید: در گذشته برای تمام واردات از روسیه باید ارز تامین میکردیم، اما اکنون یک میلیارد دلار ریال پرداخت کردیم تا روبل دریافت کنیم. اکنون زیرساختهای تجاری ایران و روسیه کاملا در ریل قرار دارد و این یعنی به شکل کامل ریسک را برای تاجر کاهش میدهد و میتوانند بر اساس lcها برنامه ریزی تولید داشته باشند. زمانی که بقیه کشورها را با این پیمان درگیر کنیم توازن تجاری مختلفی را شکل خواهیم داد. توافق شده با روسیه کشورهای عضو بریکس را به این سمت ببریم تا وابستگی به دلار را کاهش دهیم. کشورهایی که تحت تحریم هستند و یا نگران تحریم هستند مستعد هستند که به این نوع پیمانها به پیوندند؛ اکنون دولت چهاردهم الگویی دارد که میتواند بر اساس آن کار را پیش ببرد و دیگر حرف روی کاغذ نیست بیش از یک سال است میان ایران و روسیه سوئیفت کار نمیکند.
در ادامه هم امینی بیان کرد: یک اقدام مهم دیگر در دستور کار دولت سیزدهم تنوع مبادی واردات بود و یکی از موارد مهم بحث تهاتر نفت با کالاهای اساسی است.
خبرنگار: کیمیا قلیپور
Source link