در قرن گذشنه اتفاقات محیط زیستی فراوانی رخ داد که هر یک از آنها می تواند بر زندگی انسان ها ، طبیعت ، حیات وحش و اقلیم تاثیر گذار باشد .
در مورد مهمترین پدیده جهانی در قرن گذشته و اثرات آن در سال های آینده با داریوش گل علی زاده سرپرست مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست گفتگو کردیم که مشروح این گفتگو به شرح زیر است.
مهم ترین اتفاق محیط زیستی قرن گذشته چه بود ؟
یکی از مهمترین اتفاقات محیط زیستی جهان در قرن گذشته، اثرات ناشی از تغییرات اقلیم بود. هر گونه تغییر طولانی مدت در الگوی پیش بینی شدهی یا مورد انتظار آب و هوایی است.
اثرات ناشی از تغییر اقلیم در ایران به چه صورت بوده است ؟
ایران جزء کشورهایی است که از تغییرات اقلیم دچار ضررهایی شده است، مانند، تغییر در زمان و مکان بارش، خشکسالیها، گرد و غبار، روند افزایش بیابان زایی، آتش سوزی جنگلها و مراتع، برداشت بیش از حد از سفرههای آب زیر زمینی، فرونشست زمین و … از اثرات تغییر اقلیم در ایران هستند.
آیا راهی برای مقابله با تغیر اقلیم وجود دارد ؟
راهی برای مقابله وجود ندارد، اما باید کشور را با تغیر اقلیم سازگار کنیم و هر شخص با تغییر مصرف غذایی رد کربن خود را کاهش دهد. تولید گوشت و صنعت دامداری باعث افزایش کربن میشود، اگر مصرف گوشت را به مواد غذایی که کربن کمتری دارند کاهش دهیم، جلوگیری از تشدید تغییرات اقلیمی و تولید گازهای گلخانهای کمتر میشود.
تغییر اقلیم در سال های بعد به چه صورت خواهد بود ؟
در ۵۰ سال اخیر ۱/۵ درجه افزایش دما داشتیم ، همچنین پیش بینی شده که تا سال ۲۰۵۰ در جهان ۴ درجه افزایش دما خواهیم داشت. خیلی از شهرها زیر آب میرود، آب شیرین در دسترس به شدت کاهش میابد، تنوع زیستی از بین میرود، یخچالهای طبیعی نابود میشوند، زمستانها کوتاهتر و تابستانها بلندتر میشود، نوسانات شدید در تغییرات آب و هوایی ایجاد میشود و به دلیل کمبود منابع غذایی قحطی می شود.
با روند کنونی آینده ایران چه می شود ؟
بر اساس تحقیقات جهانی تا سال ۲۰۵۰ ایران قابل سکونت نیست. حتی اگر همه دنیا به تعهدات خود عمل کنند، تا سال ۲۰۵۰ مقدار ۲/۵ درجه افزایش دما خواهیم داشت، وقتی دما بالا برود یخچالهای طبیعی آب میشوند، آتش سوزیهای جنگلها و مراتع افزایش پیدا میکند و در نتیجه گاز SEO ۲ افزایش پیدا میکند.