ایسنا/خراسان شمالی معاون توسعه و امور زیربنایی سازمان عشایری از تهیه طرح های ۹ گانه برای حفظ جمعیت و زندگی عشایر خبر داد.
دکتر میزبان در آیین تکریم و معارفه مدیر کل عشایری خراسان شمالی در بجنورد اظهار کرد: در این راستا طرح های گردشگری، دامداری، زنبورداری، توسعه باغداری در اراضی شیب دار، تولید گیاهان دارویی تهیه شده و همچنین ایجاد شرکت های خدمات رسانی به عشایر توسط جوانان عشایری در نظر گرفته شده است.
وی گفت: در تلاش هستیم تا با اجرای این طرحهای معیشت جایگزین، زندگی عشایری و جمعیت عشایری را حفظ کنیم.
وی با اشاره به بروز خشکسالی های شدید در کشور و بروز خسارت به عشایر افزود: ۲۳ گونه نژاد دامی در کشور وجود دارد که این گونه ها بر اساس اقلیم های مختلف در حال پرورش و زیست هستند که اگر این دام های مولد را از دست دهیم کشور دچار خسران خواهد شد.
میزبان به افزایش قیمت چندین برابری نهاده دامی نیز اشاره کرد و ادامه داد: مکاتبات فراوانی جهت حل مشکلات نهاده های دامی از سوی این سازمان انجام شده که یکی از آن ها اجرای طرح خرید مدت دار دام است.
وی بیان کرد: صادرات دام عشایری و حذف یک راس میش به ازای صادرات یک بره پرواری از جمله طرح هایی است که برای انجام آن در حال پیگیری هستیم.
وی در ادامه بیان کرد: ۱.۴ درصد جمعیت کشور، عشایر هستند، عشایر در ۵۹ درصد از فضای جغرافیای کشور قلمرو دارند، ۲۵ درصد تولید گوشت قرمز و ۳۵ درصد تولید صنایع دستی کشور توسط جمعیت عشایری انجام می شود. علاوه بر آن ۳۵ میلیون هکتار از مراتع کشور در اختیار عشایر قرار دارد و ۲۹ میلیون واحد دامی متعلق به جمعیت عشایری است.
تحویل نهاده دامی به صورت امانی و گرفتن گوشت بعد از گذشته ۴ تا ۶ ماه
محمد محمدزاده رییس سازمان جهاد کشاورزی در ادامه این جلسه بیان کرد: پرورش دام سبک در حال حاضر برای جامعه عشایری و دامدران توجیه اقتصادی ندارد.
وی گفت: این سازمان در حال پیگیری است تا نهاده دامی را به صورت امانی در اختیار دامدار قرار دهد و در ازای آن بعد از گذشت ۴ تا ۶ماه گوشت قرمز از آن ها تحویل گیرد که در این صورت به حفظ دام های مولد نیز کمک کرده است.
اتصال بیشتر ایل راه ها به سامانه های عرفی عشایری
محمدرضا قلی پور مدیر کل پیشین اداره کل امور عشایری خراسان شمالی نیز در این جلسه گفت: در حال حاضر شاخص دسترسی عشایر خراسان شمالی به آب بهداشتی به بیش از ۷۰ درصد رسیده و بیش از ۸۰ درصد از سامانه های عرفی عشایری استان به آب بهداشتی وصل شده است.
وی افزود: در حال حاضر عشایر استان در ارتباط با دسترسی به ایل راه ها به شاخص بالای ۹۰ درصد رسیده است و بیشتر ایل راه های عشایری خراسان شمالی به سامانه های عرفی متصل شده اند.
وی ادامه داد: خراسان شمالی تنها استانی است که برای حفظ ایل راه ها، ایل راه در نقشه کاداستر، طراحی و ثبت شده است. همچنین خراسان شمالی تنها استانی است که سامانههای عرفی عشایری آن به برق سراسری متصل شده اند.
گفتنی است در این جلسه از زحمات محمدرضا قلی تقدیر و رضا روشن ضمیر به عنوان مدیر کل عشایری خراسان شمالی انتخاب شد.
انتهای پیام