۰۷:۰۰ – ۱۲ آذر ۱۴۰۳
باشگاه خبرنگاران جوان؛ مهسا حنیفه – فرزان شهیدی کارشناس غرب آسیا درباره تحولات اخیر در شمال سوریه گفت: بهنظر میرسد که این یک پروژه خطرناک است که سالها قبل گروههای تروریستی و در رأس آنها، تحریرالشام در تلاش برای اجرای آن بودند.
شهیدی ادامه داد: در شرایطی که شاهد آتشبس در لبنان هستیم، گروههای تروریستی فرصتی برای اجرای این پروژه پیدا کردهاند و این همزمانی حاکی از این است که یکسری هماهنگیها و توافقات پنهانی با رژیم صهیونیستی و آمریکا وجود دارد. هدف آنها این است که در ادامه جنگ غزه و لبنان فشار بر زنجیرههای مقاومت را ادامه دهند و الآن هم نوبت به سوریه رسیده است.
کارشناس غرب آسیا گفت: ترکیه سعی دارد تا در سایه ضعفی که دولت سوریه بهویژه بعد از ورود گروهکهای تکفیری به شهر حلب پیدا کرده است، حضور خود را شمال سوریه تثبیت کند.
او اظهار داشت: بازیگران دیگری همچون رژیم صهیونیستی و آمریکا هم مطرح هستند؛ این کشورها، سوریه را بهعنوان کشوری که در محور مقاومت حضور دارد، میشناسند. در عین حال سوریه با ایران رابطه خوبی دارد و همچنین نیروهای ایرانی هم در آنجا حضور دارند.
شهیدی تصریح کرد: سوریه از گذشته بهعنوان سرپل حمایت از مقاومت، حزبالله و گروههای فلسطینی بهشمار میآمد. باتوجه به اینکه هدف اسرائیل، قطع پشتیبانی از حزبالله است، الآن هم به سراغ سوریه آمده است و قصد دارد تا زمانی که این کشور دست از حمایت از محور مقاومت بر دارد، به اعمال فشار ادامه دهد. رژیم صهیونیستی همچنین سعی دارد تا ارتباط سوریه و ایران را قطع کند یا حدآقل کمتر کند و حتی به این مرحله برسد که سوریه را وادار کند تا از ایران بخواهد که حضور خود را در کشورش کمرنگتر کند.
کارشناس غرب آسیا همچنین مطرح کرد: با فرصتی که در بحران شمال سوریه پیش آمده، جمعبندی رژیم صهیونیستی این است که هم دوری سوریه از جمهوری اسلامی ایران را رقم بزند و هم حمایت سوریه از محور مقاومت را قطع کند تا فشارها را بر دولت مرکزی بشار اسد تشدید کند.
شهیدی خاطرنشان کرد: شرایط پیچیدهای وجود دارد؛ کشورهای عربی بهویژه کشورهای حوزه خلیج فارس، از زمان بحران سوریه و جنگ دهساله این کشور، ارتباطاتی با گروهکهای تروریستی داشتند و در راستای براندازی رژیم بشار اسد از آنها حمایت میکردند. این کشورها بعد از مرحله پساجنگ سعی کردند روابط خود را با بشار اسد ترمیم کنند، اما در شرایط کنونی که چنین تحولاتی رخ داده است، دور از ذهن نیست که باز هم وارد معرکه شوند و بتوانند در جهت برخی از منافع، از این شرایط نابهسامان بهرهبرداری کنند و مطالبات خود از دمشق را تکرار کنند.
کارشناس غرب آسیا همچنین گفت: در سوریه، بازیگر دیگری به اسم روسیه وجود دارد که بهعنوان حامی راهبردی سوریه بهحساب میآید و همانطور که دیدیم در حملات اخیر هم وارد شد. از این بهبعد هم باید ببینیم که واکنش روسیه چه خواهد بود. ایران هم بههر حال در دوران بحران، مانع سقوط بشار اسد شد. الآن هم باید منتظر تشکیل ستاد راهبردی ایران و روسیه باشیم که عنوان حامیان اصلی سوریه شناخته میشوند، باشیم. احتمالا این دو کشور تصمیماتی را اتخاذ کنند تا وارد این معرکه شوند و مانع پیشروی بیشتر تروریستها شوند؛ حتی ممکن است طراحیهایی برای آزادی مجدد شهر حلب داشته باشند.
شهیدی در خصوص سناریوی محتمل رژیم صهیونیستی که گفته میشود با حمایت از تکفیریها، قصد دارد تا فرصت بازسازی و تجدید قوا را از حزبالله بگیرد، عنوان کرد: یکی از اهداف رژیم صهیونیستی که ما در جنگ لبنان هم شاهد آن بودیم، نابودی زیرساختهای حزبالله و قطع پشتیبانی از طریق محیطهای پیرامونی بهخصوص سوریه بود.
وی افزود: در شرایطی که گروههای تروریستی با هماهنگی رژیم اسرائیل این حملات را انجام دادند، این پروژه نیز میتواند در همین راستا قابلارزیابی باشد تا از این طریق بر دمشق و شخص بشار اسد فشار وارد کنند. حلقه تکمیلی حزبالله در شمال سوریه تسری پیدا کرده است.
کارشناس غرب آسیا همچنین گفت: رژیم صهیونیستی با تکفیریها علیه محور مقاومت، حزبالله و همچنین جمهوری اسلامی اشتراک پیدا کرده است. حزبالله در بحران دهساله سوریه و در حمایت از بشار اسد و مبارزه با گروههای تروریستی نقش کلیدی داشته است و به نوعی میتوان گفت که گروههای تروریستی درصدد تسویهحساب و انتقامجویی از حزبالله برآمدهاند و این موضوع یکی از نقاط مشترک رژیم صهیونیستی با تکفیریها است.
شهیدی همچنین ابراز داشت: اگر بگوییم که پروژه حمله به شمال سوریه یک پروژه تکفیری -صهیونیستی – آمریکایی است، گزاف نگفتهایم.
او در انتها درباره دورنمای این تحولات تأکید کرد: باتوجه به ظرفیتهایی که در محور مقاومت وجود دارد، اگر مدیریت و تدبیر صحیح انجام شود، گروهکهای تروریستی در شمال سوریه قابلمهار هستند.
Source link