ایمپلنت دندان یا همان کاشت دندان اغلب از مناسبترین روش درمانی برای دندانهای از دست رفته است. اگر دندانی دچار پوسیدگی شده باشد، تاج دندان و ریشه هر دو ازبین خواهند رفت. ایمپلنت دندانی پیچهای ساختهشده از جنس تیتانیوم هستند و بهعنوان ریشه مصنوعی دندان استفاده میشود. وقتی دندانپزشک ایمپلنت را داخل استخوان فک کار گذاشت، به منظور حفظ و نگهداری پروتز و یا ساختارهای فوقانی سیستم ایمپلنت، اباتمنت را روی ایمپلنت قرار میدهد.افرادی که به دلیل بیماری لثه یا جراحات وارده یک یا چند دندان خود را ازدست میدهند اغلب به این نوع از درمانهای دندانپزشکی روی میآورند. دندانپزشک برای ارائه نوعی درمان مناسب، بسیاری از سیستمهای ایمپلنتی مختلفی را پیشنهاد میدهد و تمام تلاش او این است که دندان جدید خیلی زود با استخوانهای اطراف پیوند بخورد.
مهم نیست که یک دندان، چند دندان و یا تمام دندانهای خود را از دست دادهاید چرا که ایمپلنت دندان میتوانند در اصلاح طرح لبخند و یا بهداشت دهان و دندان شما نقش بهسزایی داشته باشند. بنابراین برای داشتن یک لبخند زیبا اول به فکر مشاوره با یک دندانپزشک باشید تا وی تشخیص دهد که آیا ایمپلنتهای دندانی گزینه مناسبی برای شما هستند یا خیر.
ایمپلنت دندان چیست؟
با استفاده از ایمپلنت دندان بسیاری از مشکلاتی که سایر روش های درمانی ایجاد می کنند را نخواهید داشت و در عوض دندان شما جایگزینی مادام العمر پیدا می کند که مانند دندان طبیعی عمل خواهد کرد با این تفاوت که در صورت مراقبت هرگز پوسیده و خراب نخواهد شد.
لازم به ذکر است که قبل از کاشت ایمپلنت دندان در صورت وجود عفونت یا التهاب لثه ابتدا متخصص اندو درمان ریشه را انجام میدهد.
ایمپلنت دندان استوانه ایی به شکل پیچ جنس تیتانیوم میباشد که درناحیه بی دندانی قرارمیگیرند و جایگزین دندان از دست رفته می شود.
نکته : پیشنهاد ما در خصوص ایمپلنت دندان برای مراجعه به کلینیک های دندانپزشکی معتبر از قبیل : کلینیک دندانپزشکی آرکا – کلینیک دندانپزشکی دکتر علی سجودی – کلینیک دندانپزشکی مبین و امثالهم میباشد.
مواردی که برای کاشت دندان توسط پزشک مورد توجه قرار می گیرد
- قطر و اندازه استخوان
- فضای بین دودندان
- فضای بین لثه ناحیه بی دندانی با دندان های مقابل
- فاصله ی راس استخوان تااندام های اناتومیک مثل سینوس کف حفره ی بینی عصب اینفریورالولار یاهمان عصب حس دهنده ی فک پایین
ایمپلنت دندان چقدر طول میکشد
بازه زمانی مناسب برای نصب ایمپلنت و دندانهای تعویضی می تواند به عوامل مختلفی بستگی داشته باشد. قرار دادن ایمپلنت دندان ممکن است حدود نیم ساعت طول بکشد. اما لازم به یادآوری است که کل مراحل ایمپلنت به روش معمولی، از ابتدا تا انتها ، ممکن است چندین ماه طول بکشد.
در صورت کشیدن دندان به دلیل عفونت در ریشه یا لثه ، درمان ممکن است طولانی تر شود. دندانپزشک ممکن است چند ماه پس از برداشتن دندان صبر کند تا قبل از قرار دادن ایمپلنت ، عفونت پاک شود. همچنین ، اگر قبل از نصب ایمپلنت نیاز به استخوان در فک شما باشد ، شما به پیوند استخوان نیاز خواهید داشت ، که این مدت زمان درمان شما را افزایش می دهد.
درمان ایمپلنت دندان به روش معمولی معمولاً یک درمان دو مرحله ای است. پس از هرگونه درمان مقدماتی ، مانند استخراج یا پیوند استخوان ، ایمپلنت در محل استخراج جدید قرار می گیرد و در نهایت به عنوان ریشه دندان جدید عمل خواهد کرد. بخیه ها معمولاً پس از هفت تا چهارده روز برداشته می شوند یا خودشان حل می شوند. دندان های جایگزین نهایی معمولاً بین سه تا نه ماه پس از قرار دادن ایمپلنت ها نصب می شوند. دندانپزشک مطمئن می شود که آنها به درستی متناسب هستند ، با دندانهای دیگر شما مطابقت دارند و احساس راحتی می کنید.
عوارض ایمپلنت دندان
روند بهبودی ایمپلنت دندان بسته به شرایط هر فرد متفاوت می باشد. از همین رو عوارض دیده شده در هر فرد نیز می تواند متفاوت باشد. اما اگر بخواهیم در رابطه با عمده عوارض این روش صحبت کنیم می توانیم به موارد زیر اشاره داشته باشیم:
- افتادن روکش ایمپلنت
- مشکلات روکش ایمپلنت مانند شل شدن یا لق شدن روکش
- عفونت پیچ ایمپلنت
یکی از عوارض جدی در رابطه با ایمپلنت دندان، پس زدن ایمپلنت دندان می باشد. از جمله علائم پس زدن ایمپلنت می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- جابجایی ایمپلنت
- درد در ناحیه ایمپلنت
- حساسیت به هنگام خوردن غذا
- تورم یا پسرفت در ناحیه لثه
جنس ایمپلنت دندان
جنس پایه ایمپلنت دندان که در استخوان فک کار گذاشته می شود، بصورت معمول از فلز آلیاز تیتانیوم می باشد دلایل انتخاب تیتانیوم به عنوان پایه ایمپلنت به شرح زیر می باشد:
-سازگاری بالایی که فلز تیتانیوم با بدن انسان دارد.
-به دلیل سازگاری که با بدن انسان دارد فرآیند جوش خوردن آن با استخوان فک سریع انجام می شود.
-استحکام و طول عمر مناسبی در دهان دارد ( طول عمر ایمپلنت حداقل ۲۰ سال عنوان شده است اما با مراقبت های مناسب می تواند این طول عمر مدام العمر نیز باشد.)
بعضی از افراد به جنبه زیبایی کاشت ایمپلنت خیلی اهمیت می دهند و در زمانی که برای پایه ایمپلنت از فلز تیتانیوم استفاده می شود ممکن است به مرور زمان سایه تیره از زیر تاج سرامیکی آن به نظر بیاید و امروزه پایه های ایمپلنت سرامیک سفید رنگ از جنس زیرکونیا (دی اکسید زیرکونیوم) ساخته شده اند که طرفداران زیادی پیدا کرده اند، دلایل انتخاب پایه های زیرکونیا به شرح زیر می باشد.
-جنس زیرکونیا با بدن سازگاری زیادی دارد.
-از نظر مقاومت عمر خوبی دارند.
-به دلیل سفید بودن رنگ آنها از نظر زیبایی، مطلوبیت بیشتری دارند.
بدن انسان ممکن است به فلز تیتانیوم آلرژی نشان دهد. در زیرکونیا احتمال آلرژی آن با بدن کم است.
برخی انواع ایمپلنت زیرکونیا و همچنین تیتانیومی به شکل یک تکه طراحی شده اند و میتوان آنها را طی یک عمل جراحی کاشت، بدون این که نیاز به جراحی مجدد برای بازکردن لثه روی ایمپلنت و کارهای دیگر باشد. به این ترتیب راحتی بیمار افزایش و طول زمان درمان کاهش پیدا میکند
علاوه بر تیتانیوم و زیرکونیا، اباتمنت ها و ایمپلنتهای دندانی میتوانند از مواد دیگر مثل آلیاژهای طلا، فولاد ضد زنگ و غیره ساخته شوند.
اگرچه میزان کاربرد آنها کمتر است اما ممکن شرایطی فراهم شود که مورد استفاده قرار بگیرد.
منبع : https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/dental-implant-surgery/about/pac-20384622
انتهای مقاله