آژانس بینالمللی انرژی (IEA) در جدیدترین گزارش ماهانه خود پیش بینی کرد رشد تقاضای جهانی برای نفت در سه ماهه چهارم سال میلادی جاری تحت تاثیر عمیق شدن کندی اقتصادی، متوقف خواهد شد اما روند رشد پرقدرت آن در سال ۲۰۲۳ ازسرگرفته می شود.
به گزارش ایسنا، آژانس بینالمللی انرژی اعلام کرد چین با بزرگترین کاهش سالانه تقاضا برای نفت در بیش از سه دهه گذشته روبروست زیرا بحران ملکی و قرنطینههای پی در پی برای مقابله با شیوع کووید ۱۹، رشد اقتصاد این کشور را متاثر کرده است. تقاضای چین برای نفت امسال به میزان ۴۲۰ هزار بشکه در روز معادل ۲.۷ درصد کاهش پیدا می کند که نخستین کاهش سالانه تقاضا برای نفت، از زمان افت یک درصدی در سال ۱۹۹۰ است.
چین در راستای سیاست کووید صفر، محدودیتهایی کرونایی را مجددا وضع کرده است و شهرهای بزرگی مانند چنگدو با ۲۱ میلیون سکنه، تحت قرنطینه قرار گرفتهاند. در این بین، قیمت مسکن با وجود تدابیر دولتی، برای یازدهمین ماه متوالی کاهش پیدا کرده است.
پیش بینی کاهش تقاضا برای نفت در چین، باعث شد آژانس بینالمللی انرژی پیش بینی تقاضای جهانی برای نفت را در جدیدترین گزارش ماهانه خود کاهش دهد. این کشور موتور مصرف نفت جهان در دو دهه گذشته بوده است و حتی در دوران بحران مالی سال ۲۰۰۹-۲۰۰۸ و پاندمی ۲۰۲۰ موفق شد رشد کند.
در گزارش آژانس بینالمللی انرژی آمده است: در حال حاضر وخامت فضای اقتصادی و تکرار قرنطینههای کووید در چین، همچنان روی فضای بازار تاثیر گذاشته است.
طبق پیش بینی آژانس بینالمللی انرژی، مصرف نفت جهان امسال به میزان دو میلیون بشکه در روز رشد خواهد کرد که حدود ۱۱۰ هزار بشکه در روز کمتر از برآورد قبلی این آژانس است و به ۹۹.۷ میلیون بشکه در روز میرسد. تقاضا به همین میزان در سال ۲۰۲۳ رشد خواهد کرد.
بهای معاملات نفت در سه ماه گذشته تحت تاثیر سیگنالهای کندی اقتصادی جهانی، حدود ۲۵ درصد کاهش پیدا کرده و روز چهارشنبه در لندن نزدیک به ۹۳ دلار در هر بشکه معامله شد.
با تیره شدن دورنمای اقتصاد جهانی، تولیدکنندگان اوپک پلاس روند افزایش تولید نفت را معکوس کردند و از احتمال کاهش بیشتر تولید در ماههای آینده خبر دادند.
رکود چین تا حدودی با مصرف قوی نفت در بسیاری از کشورها برای تولید نیرو به جای استفاده از گاز طبیعی گران، جبران شده است. حدود ۷۰۰ هزار بشکه در روز نفت در سه ماهه چهارم امسال جذب خواهد شد و اوایل سال ۲۰۲۳، دو برابر سطح یک سال پیش خواهد بود.
آژانس بینالمللی انرژی به اختلاف بین بازارهای نفت خام که با مازاد عرضه یک میلیون بشکه در روز در نیمه دوم سال مواجه هستند و بازار فرآوردههای نفتی، اشاره کرد. در مجموع، عرضه نفت حفظ شده است زیرا اعضای آژانس بینالمللی انرژی مانند آمریکا، از ذخایر نفت استراتژیک، نفت برداشت کرده اند و صادرات نفت روسیه در برابر تحریمهای غربی، تابآور مانده است. عرضه دیزل که برای کامیونها استفاده می شود و سوخت جت، فوق العاده محدود مانده است. محدود شدن صادرات چین و هند، بازارهای دیزل را دچار محدودیت عرضه کرده است.
بر اساس گزارش بلومبرگ، اجرای تحریمهای اتحادیه اروپا علیه فروش نفت روسیه که اوایل دسامبر به اجرا گذاشته می شود، ممکن است بازارهای نفت را در ماههای آینده با محدودیت عرضه بیشتری روبرو کند.
انتهای پیام