یک کارشناس بازار مسکن گفت: متاسفانه به دلیل جا افتادن فرهنگ گران خریدن در کشور، هر زمان که خانه گران میشود بسیاری از افراد برای خرید هجوم میآورند و همین عامل باعث گرانی بیشتر میشود ولی در زمانهایی مثل الان که بازار مقداری افت کرده اقدام به خرید نمیکنند تا به زعم خودشان ارزانتر شود.
حسن محتشم در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: بازار مسکن همیشه فراز و فرود داشته و به دلیل افزایش شدید قیمتها بین سالهای ۱۳۹۷ تا ۱۳۹۹ امسال مثل سال گذشته انتظار میرفت با یک رکود نسبی مواجه شویم و بازار مسکن کمتر از نرخ تورم رشد کند. اما در نیمه اول سال جاری قیمت مسکن در تهران حدود ۲۵ درصد افزایش یافت که غیرمنتظره بود.
وی افزود: در شهریور و مهرماه روند افزایش قیمتها تا حد زیادی کاهش پیدا کرد و بازار به لحاظ تعداد معاملات و رشد قیمت دچار رکود شد. این موضوع از شرایط عمومی اقتصاد نشأت میگیرد که سرمایهگذاران در اکثر بخشهای اقتصادی دست به عصا راه میروند.
این کارشناس بازار مسکن با بیان اینکه در بخش املاک دو گروه شامل خریداران مصرفی و سرمایهای وجود دارند گفت: با توجه به کسادی و ابهام موجود، هردو گروه از بازار ملک کنار کشیدهاند. وقتی شرایط به گونهای است که تکلیف مردم با کسب و کارشان قطعی نیست سرمایهگذاری نمیکنند. بخش مصرفی هم در زمانی میتواند اقدام خرید خانه کند که کسب و کارش رونق داشته باشد تا از طریق پسانداز و تسهیلات، مسکن بخرد اما هماکنون چنین شرایطی فراهم نیست.
محتشم تصریح کرد: متاسفانه در کشور ما فرهنگ گران خریدن جا افتاده است. تجربه دهههای گذشته در کشور نشان داده وقتی قیمت یک کالا مثل مسکن بالا میرود بسیاری از مردم آن کالا را میخرند تا به زعم خودشان از گرانی جا نمانند. ولی در زمانهایی مانند الان که قیمتها متوقف شده یا کاهش یافته اقدام به خرید نمیکنند و میگویند نخریم چون ممکن است ارزانترشود. اما معمولا بعد از مدتی دوباره شاهد اوج گرفتن قیمت مسکن هستیم و افراد بسیاری از بازار جا میماند. بنابراین توقف قیمت مسکن کمکی به اقتصاد خانوادهها نمیکند و فقط به رکود دامن میزند.
وی درباره پیشبینی بازار مسکن در ماههای پیش رو گفت: معمولا در فصل پاییز به دلیل بازگشایی مدارس و شروع سرما با کاهش معاملات مسکن مواجهیم و این شرایط تا دو ماهه پایانی سال ادامه مییابد.
این کارشناس بازار مسکن با اشاره به کاهش حدود ۵۰ درصدی ساخت و ساز در تهران خاطرنشان کرد: تولید مسکن در تهران از سالیانه ۱۵۰ هزار واحد به ۵۲ هزار واحد در سال گذشته رسیده بود. شهرداری برنامههایی را برای افزایش ساخت و ساز از جمله احداث ۱۸۰ هزار واحد نهضت ملی مسکن در دستور کار قرار داد و اعلام کرد که میخواهد ساخت و ساز بخش خصوصی را نیز به ۱۵۰ هزار واحد برساند اما عملا تولید مسکن در کلانشهر تهران نسبت به سال گذشته نصف شده و به حدود ۲۵ هزار واحد در سال رسیده است.
وعده تحویل ۱۰۰ هزار واحد نهضت مسکن محقق نشد
محتشم، عدم مدیریت صحیح توسط وزارت راه و شهرسازی را در رکود بخش ساخت وساز موثر دانست و گفت: این وزارخانه باید یک بازبینی در سیستم مدیریتی خود داشته باشد. حدود ۱۵ ماه از تصویب قانون جهش تولید و تامین مسکن گذشته و اقدام قابل توجهی برای تولید یک میلیون مسکن صورت نگرفته است. وزارت راه و شهرسازی اعلام کرده بود که در شهریور ۱۰۰ هزارواحد را تحویل میدهد که این وعده هم عملی نشد.
انتهای پیام