یک کارشناس حقوقی معتقد است که باید برای برخورد با مجرمان خشن نظیر سارقان، زورگیران و … مجازاتی بدون چشمپوشی برایشان درنظر گرفته شود.
محمد حسین شاملو در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به نحوه برخورد با مجرمان خشن، زورگیران و سارقان به عنف اظهارکرد: قانون نسبت به جرائم خشن، مجازات، برخوردها و شرایط نگهداری از این افراد را مشخص کرده است. اما با توجه به اینکه زمینههای وقوع خشونت و جرائم خشن، لازم است که به صورت مبنایی به این موضوع رسیدگی و به صورت ریشهای درباره این مشکل راهحلی در نظر گرفته شود.
وی با اشاره به راهکارهای موجود برای برخورد با این موارد گفت: مداخله سریع پلیس در برخورد با این مجرمان میتواند برای کنترل آنها موثر باشد. همچنین متهمان چنین جرائمی نباید بتوانند به راحتی و بدون تجربه مجازات از زندان خارج شوند و باید بر اساس جرمی که مرتکب شده و لطمهای که به جامعه زدند، مجازات شوند. همچنین تبعید این افراد و درنظرگرفتن اعمال سخت و شاقه برای آنها میتواند تاثیرگذار باشد تا این افراد متوجه شوند که باید برای زندگی در اجتماع، استانداردهای آن را رعایت کنند.
این حقوقدان ادامه داد: اقداماتی نظیر سطحبندی اراذل و اوباش در محلات توسط پلیس و تحت نظر قراردادن آنها میتواند روی کنترل مجرمان خشن مانند زورگیران و سارقان به عنف موثر باشد. همچنین این امکان وجود دارد که برخی از این افراد مریض باشند و از مشکلاتی رنج ببرند. مشکلات روحی و روانی میتواند منجر به بروز خشونت در این افراد شود، باید علاوه بر برخورد قاطع و قانونی حل این مشکلات نیز در دستور کار قرار گیرد.
ضرورت مجازات بدون چشمپوشی برای مجرمان خشن
شاملو تاکید کرد: بهترین راه برخورد با این افراد برخورد قانونی است. قانون گفته که باید چگونه با این افراد برخورد شود. برخورد صحیح و درست با این افراد برخورد قانونی است. مجازات قانونی این افراد باید بدون چشمپوشی البته با رعایت اصول کرامت انسانی اجرا شود. معتقدم علت بازدارنده نبودن قوانین برای متنبه کردن این مجرمان این است که در کنار برخورد قاطعانه، به اصل و ریشه موضوع پرداخته نمیشود.
این کارشناس حقوقی درباره برخی نظرات مبنی بر نگاه دلسوزانه به مجرمان تصریح کرد: دلسوزی در اعمال مجازات معنایی ندارد. رافت در شرایطی معنا دارد که متهم یا مجرم استحقاق بخشش یا تخفیف در مجازات خود را داشته باشد. این مورد درباره مجرمان خشن صدق نمیکند و آنها مستحق تخفیف در مجازات یا بخشش نیستند. همانطور که در برخی موارد نیز مجرمان نیازمند مجازات شدیدتر هستند، برای تخفیف مجازات نیز باید مجرم مستحق آن باشد. دلسوزی برای مجرمان مسئلهای شخصی نیست. این موضوع در موازین اسلامی نیز به این معناست که کرامت انسانی در عین قاطعیت در اعمال مجازات حفظ شود.
در همین زمینه بخوانید:
طرح ضربتی برخورد با سرقت در تهران کلید خورد
تعریف مناسبی از جرائم خشن نداریم/ سوءاستفاده مجرمان از خلاهای قانونی
وی با تاکید بر لزوم فرهنگسازی مناسب در کنار برخورد قاطع با مجرمان و تاثیر این اقدامات روی امنیت عمومی گفت: قطعا مجازات مناسب و برخورد با این افراد میتواند به افزایش امنیت عمومی و آرامش شهروندان کمک کند. البته در کنار این کارها نباید به اقدامات در زمینه فرهنگسازی و شخصیتدهی در جامعه بیتوجه بود. آموزش و پرورش ما باید به این موضوعات بپردازد تا فرد طوری تربیت شود که حتی اجازه بیاحترامی و توهین به دیگر شهروندان را به خود ندهد، چه برسد به این که بخواهد با آنها با خشونت رفتار کند یا آسیبی به مردم بزند.
انتهای پیام