به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تایمز، شهرام کلانتری؛ رئیس انجمن داروسازان ایران بعد از ظهر روز شنبه ۱۳ آبانماه در نشست خبری با اصحاب رسانه درباره وضعیت تامین دارو در داروخانهها اظهار کرد: سازمانهای بیمهگر کشور با تاخیر بسیار زیاد مطالبات داروخانهدارها را پرداخت میکنند و این روند، بسیار نگرانکننده و برای زنجیره تامین دارو، آسیبزاست و از آنجا که داروخانهها دچار کمبود نقدینگی شدهاند توان خرید دارو نخواهند داشت و بنابراین نگران وخیمتر شدن اوضاع داروخانهها و افزایش کمبودهای دارویی در داروخانهها طی ماههای آینده هستیم.
وی افزود: در سال جاری پیشبینی سازمان غذا و دارو برای بودجه اجرای طرح دارویار (تبدیل ارز ترجیحی تخصیص یافته به صنعت تولید دارو به ارز نیمایی) ۱۰۵ هزار میلیارد تومان بود اما در نهایت آنچه در مجلس برای این طرح تصویب شد ۶۹ هزار میلیارد تومان بود که از این میزان، مشخص نشد که چه میزان سهم بخش خصوصی و چه میزان سهم دولت بوده است.
رئیس انجمن داروسازان ایران گفت: یکی از خواستههای ما این است که آمار دقیقی از سوی سازمان برنامه و بودجه متتشر و مشخص شود منابع طرح دارویار در چه وضعیتی قرار دارد. وقت آن رسیده که گزارشی کامل از اعتباراتی که به صنعت دارو اختصاص داده شده ارائه شود تا جلوی کمبودهای قریبالوقوع را بگیریم.
کلانتری در پاسخ به سؤالی درباره قاچاق شیرخشک و دلیل کمبود آن در کشور نیز بیان کرد: باتوجه به اینکه به علت مشکلات ارزی تامینکنندگان، تولید شیرخشک از سال گذشته روند نزولی داشته است بحث قاچاق شیرخشک از سوی داروخانهها اصلا مطرح نیست با این حال سازمان غذا و دارو اعلام کرده که به منظور مقابله با قاچاق این محصول، شیرخشکها باید در سامانه تیتک (کنترل و رهگیری کالاهای سلامت محور) ثبت شوند؛ علیرغم زحماتی که ثبت شیرخشک در سامانه سازمان غذا و دارو برای داروخانهداران دارد، ما از همه همکاران خود در داروخانهها درخواست کردیم که از ۲۰ مهرماه، اقدام به این کار کنند.
وی ادامه داد: دو پیشنهاد به سازمان غذا و دارو ارائه کردهایم که یکی افزایش حاشیه سود توزیع شیرخشک است؛ درخواست ما این بوده که حاشیه سود فروش شیرخشک در داروخانهها به ۱۵ درصد برسد؛ همچنین پیشنهاد کردیم برای مقابله با قاچاق معکوس شیرخشک، ارز ۴۲۰۰ تومانی که به خرید ماده اولیه شیرخشک تخصیص داده میشود آزاد شود تا قیمت شیرخشک واقعی شود و میزان قاچاق آن کاهش یابد. در عین حال یارانه شیرخشک به ازای هر کد ملی نوزاد به حساب سرپرست خانوار واریز شود تا خانوادهها متحمل افزایش هزینه ناشی از تغییر نرخ ارز شیرخشک نشوند.
در ادامه محمد منفرد؛ نائب رئیس انجمن داروسازان ایران گفت: در طول سالهای گذشته همواره با سازمانهای بیمهگر در زمینه مطالبات داروخانهها درگیر بودیم. از زمان اجرای طرح دارویار در چندماه نخست پرداختیها مناسب بود اما بعد با تاخیر انجام شد.
وی بیان کرد: در حال حاضر نیز گفته میشود که قرار است یارانه دارو (مابهالتفاوت نرخ ارز ۴۲۰۰ تومانی و ارز ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومانی در قالب طرح دارویار) از سوی سازمان هدفمندسازی یارانهها مستقیماً به داروخانهها تعلق بگیرد، در حالی که هیچ ارتباطی بین داروخانهدار و سازمان هدفمندی یارانهها وجود ندارد و سازوکار انتقال این مبلغ اصلا مشخص نیست.
منفرد خاطرنشان کرد: سازمانهای بیمهگر تامین اجتماعی، بیمه سلامت و نیروهای مسلح مطالبات داروخانهها را تا تیرماه پرداخت کردهاند اما بعد از آن، تسویه حساب صورت نگرفته است که این امر، لطمه مالی زیادی به داروخانهها وارد میکند.
در ادامه محمد عبدهزاده، رئیس سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی تصریح کرد: ارز چند نرخی باعث بروز کمبودهای دارویی و قاچاق دارو میشود، وقتی ارز چند نرخی وجود دارد دسترسی نیز به آن محدود میشود بنابراین نظارت بر روند تخصیص و تامین آن، زمان بر خواهد بود و یکی از مشکلات ما در بروز کمبودهای دارویی همین مسئله چندنرخی بودن ارز است.
وی ادامه داد: کمبودهای دارویی نسبت به سال گذشته وضعیت بهتری پیدا کرده و کاهش یافته است، زیرا تامین و تخصیص ارز صنعت دارو بهبود یافته است.
انتهای پیام/