وزوز گوش یکی از مشکلات شایع مرتبط با گوش است؛ به طوریکه عنوان میشود از هر ۵ نفر ۱ نفر آن را در طول زندگی خود تجربه میکند. اکثر مردم وزوز گوش را مثل صدای زنگ در گوش توصیف میکنند؛ اما برخی دیگر چنین عنوان میکنند که انگار صدای خش خش بلند، زمزمه، جیغ یا غرش در گوششان میآید. وزوز گوش معمولا در زمان استرس یا خستگی تشدید شده و آزاردهندهتر میشود. آیا تاکنون به این موضوع فکر کردهاید که کمبود چه ویتامینی باعث وزوز گوش می شود؟ اصلا رابطهای بین کمبود ویتامینها و وزوز گوش وجود دارد؟
آنچه در این مقاله می خوانیم
کمبود ویتامین B12 و وزوز گوش
کمبود چه ویتامینی باعث وزوز گوش می شود؟ یکی از مهمترین ویتامینهایی که کمبود آن ممکن است وزوز گوش را به دنبال داشته باشد، ویتامین B12 است. این ویتامین به ایجاد میلین کمک میکند. اگر میپرسید میلین چیست باید بگوییم که یک غشای محافظ است که به دور بخشی از سلولهای عصبی پیچیده میشود. میلین در سیستم عصبی مرکزی و سیستم عصبی محیطی وجود داشته و همچون یک پوشش عایق یا محافظ عمل میکند. به همین دلیل میتوان گفت که ارتباطی مستقیم بین کمبود ویتامین ب۱۲ و وزوز گوش وجود دارد.
مطالعات نشان میدهد که افراد مبتلا به وزوز گوش پس از خرید قرص ویتامین B12 و استفاده از آن جهت درمان، بهبود علائم خود را تجربه کرده و از شر وزوز گوش خلاص شدهاند. ویتامین ب۱۲ به وفور در غذاهایی مثل گوشت، ماهی و لبنیات یافت میشود. کمبود ویتامین B12 باعث میشود تا در عملکرد عصبهای گوش، اختلال ایجاد شود؛ به همین دلیل با جبران کمبود این ویتامین میتوان مشکل وزوز گوش را برطرف نمود.
نکته: کمبود ویتامین B12 میتواند به دلیل کمخونی، سندرم سوء جذب، رژیم غذایی نامناسب، مصرف برخی داروها مثل متفورمین (برای افراد دیابتی)، نوشیدن بیش از حد قهوه و سیگار کشیدن رخ دهد.
کمبود کدام ویتامین باعث وزوز گوش میشود؟ ویتامین D
در پاسخ به این پرسش که کمبود چه ویتامینی باعث وزوز گوش می شود، حتما باید به کمبود ویتامین D نیز اشاره کرد. ویتامین دی یک ویتامین محلول در چربی است که بدن انسان با قرار گرفتن در معرض نور خورشید، قابلیت ساخت آن را پیدا میکند. این ویتامین بیش از هر چیز در ساخت استخوانها و کمک به جذب کلسیم در بدن نقش دارد. متاسفانه در کشور ما کمبود ویتامین D به ویژه در بانوان به شدت شایع است و بسیاری از افراد حتی کودکان از قرص ویتامین D استفاده میکنند.
مطالعات نشان میدهد که کمبود ویتامین D میتواند منجر به وزوز گوش شود. در واقع کمبود این ویتامین، روی سلامت استخوانهای گوش داخلی اختلال ایجاد کرده و علائمی همچون وزوز گوش را به دنبال دارد. همچنین کمبود ویتامین دی میتواند سلامت استخوانهای گوش میانی را تحت تاثیر قرار دهد. وقتی این استخوانها به مرور ضعیف میشوند، قدرت شنوایی کاهش یافته و وزوز گوش یا صدای زنگ در گوش بیشتر میشود.
مقادیری از ویتامین D در ماهیهای چرب مثل سالمون و ساردین و مواد غذایی همچون تخم مرغ یافت میشود اما به منظور جبران کمبود این ویتامین بهتر است از قرص ویتامین D استفاده شود که بدون نیاز به نسخه پزشک در داروخانهها حتی به صورت آنلاین به فروش میرسد. قیمت ویتامین دی را با مراجعه به سایت داروخانه آنلاین مثبت سبز میتوانید چک کنید.
کمبود چه ویتامینی باعث وزوز گوش می شود؟ ویتامین B9
ویتامین ب۹ یا فولیک اسید یک ویتامین مهم و ضروری برای تقویت قدرت شنوایی است. این ویتامین به ایجاد سلولهای سالم و جدید کمک کرده و سبب افزایش گردش خون در بدن میشود. کاهش شنوایی مرتبط با سن در افرادی که کمبود اسید فولیک دارند، بیش از سایرین مشاهده میشود. اسید فولیک به بدن کمک میکند تا هموسیستئین را متابولیزه کند تا گردش خون به اعضای بدن کاهش پیدا نکند. در این مواد غذایی به وفور میتوانید ویتامین ب۹ را بیابید:
- اسفناج، کلم پیچ، کلم بروکسل و بروکلی
- انواع حبوبات
- آجیل و دانهها
- سبوس گندم و انواع نانهای سبوسدار
- تخم مرغ
- گوشت قرمز، مرغ و جگر
کمبود فولیک اسید بسیار شایع است. به منظور درمان آن میتوان از قرص فولیک اسید استفاده کرد. قیمت قرص فولیک اسید بسیار مناسب است و به راحتی میتوانید آن را تهیه نمایید.
تاثیر کمبود منیزیم روی وزوز گوش
برایتان شرح دادیم که کمبود چه ویتامینی باعث وزوز گوش می شود. وزوز گوش اگر مرتبط با کاهش شنوایی باشد، میتوان ریشه یا علت آن را در کمبود منیزیم یافت. منیزیم، یک ماده معدنی ضروری برای بدن است که به حفظ فشار خون طبیعی بدن کمک کرده، استخوانها را تقویت میکند و ریتم قلب را ثابت نگه میدارد.
همچنین محققان دریافتهاند که منیزیم و ترکیبی از ویتامینهای A، C و E ممکن است رادیکالهای آزاد را در بدن کاهش داده و سلولهای ظریف گوش داخلی را از آسیب حفظ کنند. در سبزیجات برگدار سبز تیره، آووکادو، آجیل، دانهها، غلات کامل و شکلات تلخ به وفور میتوانید منیزیم را بیابید. اگر کمبود منیزیم دارید، خرید قرص منیزیم را به شما پیشنهاد میدهیم.
کمبود زینک و صدای زنگ در گوش
زینک (روی) یک ماده معدنی مهم است که در تقویت سیستم ایمنی و رشد و ترمیم بافتهای بدن نقش چشمگیری را ایفا میکند. مقادیر کافی زینک در بدن از بدن در برابر میکروبهایی که سبب سرماخوردگی و عفونت شده محافظت کرده و احتمال عفونت گوش و در نتیجه وزوز گوش را کاهش میدهد. جالب است بدانید که زینک در سراسر بدن یافت میشود اما بالاترین غلظت آن در گوش داخلی وجود دارد.
بسیاری از مطالعات رابطه بین کمبود روی و وزوز گوش را تائید کردهاند. گوشت قرمز، مرغ، نخود، عدس، لوبیا، آجیل، تخم مرغ و لبنیات بهترین مواد غذایی حاوی زینک هستند. برای درمان کمبود زینک، از قرص روی استفاده کنید. برای خرید قرص زینک از داروخانه نیازی به نسخه پزشک وجود ندارد.
روشهای درمان وزوز گوش
در پاسخ به این سوال که کمبود چه ویتامینی باعث وزوز گوش می شود، ویتامینها و چند ماده معدنی را به شما معرفی کردیم. اگر وزوز گوش یا سوت کشیدن گوش شما مربوط به کمبود مواد مغذی باشد با مصرف ویتامینهای ذکر شده میتوانید آن را بهبود بخشید. اما دیگر درمانها برای وزوز گوش به شرح زیر است:
- آکوستیک درمانی یا صوت درمانی
- استفاده از سمعک (اگر وزوز گوش مرتبط با کاهش قدرت شنوایی باشد)
- استفاده از دستگاه ماسکر
- بازآموزی وزوز گوش یا TRT
- درمان شناختی رفتاری
ضرورت مصرف کافی ویتامین ها برای جلوگیری از وزوز گوش
رژیم غذایی سالم و متعادل، شرط حفظ سلامتی بدن است. کمبود ویتامینها فقط منجر به ضعف سیستم ایمنی نخواهد شد، بلکه بسیاری از عوارض را به دنبال خواهد داشت که از آن جمله به وزوز گوش اشاره کردیم. اگر از همه گروههای غذایی به اندازه کافی در رژیم خود استفاده نمیکنید، توصیه میکنیم که با مراجعه به پزشک، طبق دستور وی برای خرید مولتی ویتامین اقدام نمایید. امیدواریم این مطلب از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز مورد توجه شما قرار گرفته باشد. اگر پرسشی دارید حتما برای ما کامنت بگذارید تا در اسرع وقت پاسخگوی شما باشیم.