هرچه تکنولوژی پیشرفت میکند و در زندگی ماشینی غرق میشویم، انگار مردم اطراف خود را بیحوصلهتر و عصبیتر میبینیم. بیحوصلگی دلایل مختلفی دارد اما کمبود ویتامین هم میتواند در بیحوصلهتر شدن نقش داشته باشد. وقتی تغذیه مناسبی ندارید و روزبروز مصرف فستفودها را در رژیم غذایی خود افزایش میدهید، بعید نیست که کمبود ویتامین داشته باشید. کمبود کدام ویتامین باعث بی حوصلگی می شود؟
آنچه در این مقاله می خوانیم
کمبود اسید فولیک و ارتباط آن با بی حوصلگی
اسید فولیک، ویتامین B9 است که یکی از ویتامینهای گروه ب بوده و به طور طبیعی در بسیاری از مواد غذایی یافت میشود. این ویتامین در تقسیم سلولی، DNA و سایر فرآیندهای مهم بیولوژیکی بدن نقش دارد. تحقیقات نشان میدهد که کمبود اسید فولیک با بی حوصلگی و افسردگی مرتبط است. سبزیجات، لوبیا، مرکبات و غلات غنی شده سرشار از فولات هستند. اسید فولیک فرم مصنوعی فولات است؛ یعنی اگر بخواهید فولات را در قالب مکمل به بدن خود برسانید، باید از قرص اسید فولیک استفاده کنید.
کمبود اسید فولیک در بدن شما باعث عدم تعادل مواد شیمیایی موجود در مغز شده و شما را بیحوصله و کسل نشان میدهد. از طرف دیگر اسید فولیک، ویتامینی است که در خونسازی هم نقش دارد. پس کمبود این ماده مغذی مساوی است با کمخونی و یکی از مهمترین علائم کمخونی، بیحوصله بودن و احساس خستگی مداوم داشتن است. دقت داشته باشید که در میان ویتامینهای خانواده ب، ویتامینهای ب۶ و ب۱۲ هم میتوانند در بروز بی حوصلگی و افسردگی تاثیرگذار باشند.
کمبود کدام ویتامین باعث بی حوصلگی می شود؟ ویتامین D
ویتامین دی فقط برای افزایش جذب کلسیم در بدن و کمک به استحکام استخوانها نیست. این ویتامین در تنظیم سروتونین نقش دارد. سروتونین نوعی انتقال دهنده عصبی است. شواهد علمی نشان میدهد که بین کمبود ویتامین دی و افسردگی و بی حوصله بودن ارتباط وجود دارد. کمبود ویتامین D باعث کاهش سروتونین در بدن شده و سطوح پایین سروتونین با بی حوصلگی همراه است.
علاوه بر این وقتی سطح ویتامین D در بدن کاهش مییابد، التهاب در بدن افزایش یافته و این مسئله هم میتواند خود عاملی برای افسردگی و خستگی بیش از حد باشد. تحقیقات نشان میدهد که مصرف قرص ویتامین دی و همچنین منابع خوراکی این ویتامین مثل ماهیهای چرب میتواند در مبارزه با احساس بیحوصلگی و خستگی موثر باشد. فراموش نکنید که بهترین منبع تامین ویتامین دی برای بدن در درجه نخست، نور خورشید است.
بی حوصله بودن از علائم کمبود منیزیم
در پاسخ به این سوال که کمبود کدام ویتامین باعث بی حوصلگی می شود حتما باید به کمبود منیزیم که البته یک ماده معدنی است هم اشاره کنیم. منیزیم در بسیاری از فرایندهای بیولوژیکی نقش داشته و کمبود آن میتواند منجر به بی حوصلگی و احساس افسردگی شود. کمبود منیزیم را به راحتی با خرید قرص منیزیم میتوانید برطرف کنید. دقت داشته باشید که اگر واقعا بی حوصله بودن شما به دلیل کمبود منیزیم باشد، میتوانید از مصرف مکمل آن نتیجه بگیرید. در بسیاری از موارد عوامل دیگری در بیحوصله بودن افراد موثر هستند؛ مثل شکستهای عاطفی، عدم موفقیت شغلی یا تحصیلی، مشکلات خانوادگی و …
✅منیزیم را به وفور در آجیل، دانهها، سبزیجات برگ دار تیره مثل اسفناج و غلات کامل میتوانید بیابید. مردان روزانه بین ۴۰۰ تا ۴۲۰ میلیگرم و زنان روزانه بین ۳۱۰ تا ۳۲۰ میلیگرم منیزیم نیاز دارند.
ارتباط کمبود آهن و بی حوصله بودن
کمبود آهن مساوی است با کم خونی فقر آهن. اگر کمبود آهن داشته باشید، خونرسانی به اعضای بدن شما به خوبی صورت نمیگیرد و به همین دلیل رنگ پریده، خسته، کسل و بیحوصله به نظر خواهید رسید. آهن یک ماده معدنی حیاتی برای رشد و نمو بدن به شمار آمده و کمبود آن به ویژه در میان زنان در کشور ما بسیار شایع است. کمخونی فقر آهن زمانی به وجود میآید که سطح آهن خون آنقدر پایین است که روی تولید گلبولهای قرمز خون تاثیر منفی میگذارد.
شواهد نشان میدهد که بین احساس بی حوصلگی و کمبود آهن ارتباط مستقیم وجود دارد. نتیجه یک مطالعه نشان داد که افراد مبتلا به افسردگی که کمبود آهن داشتند و قرص آهن مصرف کردند در قیاس با آنهایی که این مکمل را مورد استفاده قرار ندادند، کاهش قابل توجهی در علائم خود داشتند. گوشت قرمز، ماهی و مرغ بهترین منابع تامین آهن برای بدن هستند. بنابراین اگر شما گیاهخوار هستید، احتمال کمخونی در شما بسیار است.
کمبود زینک و بی حوصلگی
اگر میپرسید کمبود کدام ویتامین باعث بی حوصلگی می شود، در پاسخ به پرسش شما باید به ماده معدنی زینک (روی) هم اشاره کنیم. برای رشد و تکامل مغز همه افراد به سطوح مناسب زینک نیاز دارند. وقتی سطح زینک در بدن انسان متعادل باشد، عملکرد این ماده معدنی به شکل بهینه صورت میگیرد اما وقتی سطح آن پایین بیاید، ممکن است علائم افسردگی مشاهده شود و یکی از نشانههای مهم بروز افسردگی در افراد بی حوصله بودن است.
مردان روزانه به ۱۱ میلیگرم و زنان روزانه به ۸ میلیگرم ماده معدنی روی نیاز دارند. گوشت قرمز یکی از بهترین منابع تامین زینک برای بدن است. به ویژه در کشور ما کمبود زینک بسیار شایع است. اگر با دادن آزمایش خون متوجه شدید که کمبود زینک دارید، حتما قرص زینک از داروخانه تهیه نموده و با مشورت پزشک از آن استفاده نمایید.
بی حوصلگی از نشانه های کمبود امگا ۳
اسیدهای چرب امگا ۳ در تقویت عملکرد مغز و کاهش التهاب در بدن نقش مهمی دارند. البته باید بدانید که امگا ۳، ویتامین یا ماده معدنی نیست. مطالعات فراوانی تاکنون نشان دادهاند که کمبود امگا ۳ در بدن میتواند منجر به افسردگی شده و علائمی مثل خستگی و بی حوصله بودن را ایجاد کند. بدن انسان قابلیت تولید امگا ۳ را ندارد، بنابراین حتما باید از طریق مصرف مواد غذایی آن را برای بدن تامین کنید.
ماهیهای چرب مثل سالمون و ساردین از بهترین منابع تامین امگا ۳ در بدن هستند. همچنین در آجیل و روغنهای گیاهی به وفور این ماده مغذی را میتوانید بیابید. اگر از این مواد غذایی در رژیم خود به اندازه کافی استفاده نمیکنید، بی حوصله و کسل به نظر رسیدن شما ممکن است ریشه در کمبود امگا ۳ داشته باشید. قرص امگا ۳ را بدون نیاز به نسخه پزشک میتوانید از داروخانه تهیه نموده و طبق دستور از آن استفاده کنید تا کمبود این ماده مغذی برای بدن شما خطرساز نشود.
دیگر علت های بی حوصلگی چیست؟
در ادامه این مبحث که کمبود کدام ویتامین باعث بی حوصلگی می شود باید بگوییم که به جز کمبود ویتامین، عوامل دیگری هم دخیل هستند. مثل:
- استراحت ناکافی و خواب شبانه بیکیفیت
- سطوح پایین تحریک ذهنی (به اندازه کافی از مغز کار نکشیدن)
- فعالیتهای روزانه اجباری بدون هیچ نوع حق انتخاب
- نداشتن تفریح به اندازه کافی
- درک ضعیف از زمان
- افسردگی و اضطراب
کلام آخر در مورد اینکه کمبود کدام ویتامین باعث بی حوصلگی می شود؟
در این مقاله از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز در پاسخ به این پرسش که کمبود کدام ویتامین باعث بی حوصلگی می شود، به ویتامینهای ب۹، دی و مواد معدنی مثل آهن، زینک و منیزیم اشاره کردیم. باز هم تاکید میکنیم که کمبود ویتامین تنها یکی از علل بی حوصلگی میتواند باشد. عوامل بسیار دیگری هم وجود دارند که ممکن است منجر به بیحوصله بودن شما شوند. اگر هیچ علتی را برای بی حوصله بودن خود پیدا نمیکنید، حتما به یک روانشناس مراجعه نمایید.