۰۰:۰۵ – ۱۸ شهريور ۱۴۰۳
۶ سال گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشر در ایران بود و ۱۰ گزارش در ارتباط با این موضوع در ایران تهیه کرد. در این سالها مشخص بود که جاوید رحمان حقوقدان پاکستانی- بریتانیایی بیطرفی خود را در تهیه گزارشهایش رعایت نمیکند و همواره به صحبتهای بی اساس تکیه دارد.
سابقه گزارشگران ویژه در ساختار سازمان ملل متحد، به کمیسیونی برمیگردد که از ابتدای تاسیس این سازمان وظیفه پیدا کرد تا مساله رعایت حقوق بشر در جهان را پیگیری کند.
کمیسیون حقوق بشر سازمان ملل هم زیر شاخه شورای اقتصادی و اجتماعی سازمان ملل کارش را شروع کرد. فارغ از ابهامات درباره معانی حقوق بشر در سالهای آغازین و مساله جنگ سرد که بر فعالیتهای این کمیسیون سایه انداخته بود، این نهاد از اواخر دهه ۶۰ تصمیم گرفت که افرادی را برای جمعآوری اطلاعات دقیق و بیطرفانه به نقاط مختلف دنیا اعزام کند. این افراد از دهه ۸۰ میلادی، عنوان گزارشگر ویژه سازمان ملل را پیدا کردند.
اما داستان چیز دیگری است. جاوید رحمان که تا همین چند مدت پیش به عنوان نماینده سابق عالی حقوق بشر در ایران از او یاد میشد در نشست سالیانه گروهک تروریستی منافقین و در کنار جنایتکاری به نام مریم رجوی شرکت کرد، اتفاقی که علاوه بر اعتبار وی باعث کاهش ارزش و اعتبار تمامی گزارشهای ویژه سازمان ملل هم شد.
گروهک منافقین فارغ از ضدیتش با جمهوری اسلامی ایران در داخل کشور هم به دلیل جنایتهای عجیب و قتل و کشتاری که هنوز هم علیه ایران انجام میدهد به هیچ وجه طرفداری ندارد و به نوعی مردم ایران آنها را به حساب هم نمیآوردند.
این اتفاق حضور جاوید رحمان در نشست سالیانه منافقین و نام بردن رجوی به عنوان رئیس جمهور منتخب ایران آن قدر عیان و مشخص بود که رسانهای مانند بی بی سی هم نتوانست به آن اشاره نکند.
یکی از خبرنگاران مطرح بیبیسی با انتشار عکسی از رحمان در کنار منافقین نوشت: «جاوید رحمان تا سه هفته پیش رسما گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشر ایران بود. حالا او در جمع اعضا سازمان منافقین در کنار مریم رجوی حاضر شده است» هیاهو به پا شد، زیرا گذشته و حال منافقین برای ایرانیان مشخص است و گروه سیاسی محبوبی در کشور به حساب نمیآیند؛ لذا حضور جاوید رحمان در تجمع آنان موجب شد که گزارشهای او درباره وضعیت حقوق بشر در ایران به نوعی زیر سوال برود!
سید رسول موسوی یکی از دیپلماتهای کشورمان در مطلبی در صفحه خود در شبکه اجتماعی ایکس در این ارتباط نوشت: «برای سازمانهای بینالمللی حقوق بشری افتضاحی بالاتر از این نیست که جاوید رحمان گزارشگر آنها بعد از ۶ سال گزارشگری درباره ایران رهبر تروریستها مریم رجوی را رئیسجمهور منتخب ایران بنامد! وقتی او چنین افتضاحی بالا میآورد بی دلیل نیست که ریچارد بنت را اصلا به افغانستان راه ندهند.»
کاظم غریبآبادی دبیر ستاد حقوق بشر اخیرا در نامهای به رئیس شورای حقوق بشر و کمیسرعالی حقوق بشر سازمان ملل از حضور جاوید رحمان در کنار سرکرده گروهک تروریستی منافقین در پاریس انتقاد کرد.
ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه اخیرا انتشار گزارش کذب جاوید رحمان را شدیدا محکوم کرد و آن را تلاش دشمنان ایران برای خدشه دار کردن وجهه جمهوری اسلامی ایران خواند و گفت که این گزارشگر سابق با اتکا به عنوان بینالمللی و در ادامه خدمات خود به گروهک تروریستی منافقین در آخرین روزهای دوره کاریاش، منویات این گروهک تروریستی را دنبال کرده و بدیهی است ادعاهای وی فاقد هرگونه وجاهت قانونی بوده و کاملا مردود است.
ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور همچنین با انتشار توییتی نوشت جاوید رحمان خدمات متعددی به سازمان مجاهدین خلق داشته است و انتظار نمیرفت که در گردهمایی تروریستهای مجاهدین خلق شرکت نکند. همسویی آشکار او با این گروه تروریستی تحت عنوان گزارشگر ویژه سازمان ملل بارها به مقامات سازمان ملل اعلام شده بود.
حسین آجرلو کارشناس مسائل بین الملل نیز در گفتگو با باشگاه خبرنگاران جوان در این زمینه گفت: اصولا اپوزسیون ایران که در خارج از کشور حضور دارد به نوعی دچار نوعی خلاءهای جدی شده است.
وی ادامه داد: آنها در پیشبرد اهداف خود رسما نه توانسته اند پشتوانه داخلی برای خود جذب کند و نه توانسته اند پشتوانه خارجی و کسب حمایتهای خارجی داشته باشند و برای همین میبینیم که به سمت روندهای میرود که بیش از آن که در حوزه اقدامی و عملی و باشد بازیهای سیاسی است.
این اقدامات و حضور افرادی مانند جاوید رحمان که بارها با موضع گیریهای خود نشان داده چه وظیفه و دیدگاهی را دارد را میتوان در این شکل مواضع تعریف کرد.
خبرنگار: محمدحسین نیک خوی متین
Source link