یک روانشناس با اشاره تاثیرات تشدید مجازات مجرمان خشن معتقد است که گرچه چنین برخوردهایی با این افراد لازم است، اما در بلند مدت باید برای رفع قطعی این معضل به مشکلات ریشهای توجه شده و تمام دستگاهها و بخشها پای کار بیایند.
ناصر قاسمزاد در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به تاثیر در نظر گرفتن اشد مجازات برای مجرمان خشن در جلوگیری از ارتکاب دوباره این جرائم گفت: این اقدامات نظیر طرحهای ضربتی پلیس میتواند در کوتاهمدت موثر باشد و آمار جرائم و آسیبهای خشن را کاهش دهد. برای مثال یکسری مانورها که توسط فراجا در ایام مختلف و در مقابله با اعتیاد و اراذل و اوباش انجام میشود، به صورت مسکن عمل میکند. اما لازم است توجه داشته باشیم که برای خشکاندن ریشه این معضل و جلوگیری از شیوع دوباره آن نیازمند برنامهای بلند مدت هستیم که باید با مشارکت تمام دستگاههای مسئول و همچنین در صورت نیاز تغییر قوانین و مقررات انجام شود.
وی ادامه داد: برای مقابله با این پدیده چارهای جز اجرای این اقدامات و طرحهای ضربتی نیست چرا که جرائم اینچنینی سبب رعب و وحشت و ناامنی در جامعه میشود و فردی که مرتکب این جرم میشود، حق دیگر شهروندان برای زندگی صلحآمیز و مسالمت آمیز را نیز زیر پا میگذارد. پس در گام اول باید نص صریح قانون اجرا و با فرد متخلف و متجاهر برخورد شود چرا که این حق مسلم مردم جامعه است که در امنیت و آرامش زندگی کنند.
جرائم خشن، خط قرمز امنیت اجتماعی است
قاسم زاد با تاکید بر اهمیت غیرقابل انکار امنیت اجتماعی گفت: بروز جرائم خشن خط قرمز امنیت اجتماعی است و امنیت اجتماعی نباید فدای هیچ مصلحت دیگری شود. در مرحله اول برای برقراری امنیت اجتماعی، باید سیاستهای نهادهای مسئول و مجری قانون در برخورد با مجرمان به مردم اطلاعرسانی شود و مجرمان نیز بدانند که دولت و قانون به طور سخت با آنها برخورد میکند.
وی با بیان گام دوم مقابله با این چالش اظهارکرد: علیرغم لزوم اجرای اقدامات گام اول، باید ریشهها شناسایی و به عبارتی این جرائم آسیبشناسی شود. یک آسیب اجتماعی یکشبه به وجود نمیآید و مدتی طول میکشد که افراد به ارتکاب این جرائم و فرآیندهای خارج از عرف و قانون روی میآورند. این موضوع در ارتباط با اکثر جرائمی که با عنوان زورگیری، سرقت و … شناخته میشوند، صادق است.
این روانشناس افزود: بر اساس آماری که خود فراجا منتشر کرد و قوه فضاییه نیز آن را تایید کرده است، درصد قابل توجهی افرادی که این جرائم را مرتکب شدهاند جرم اولی بودهاند و بنا بر دلایل مختلف به این اقدامات روی آوردهاند. لذا این موضع نشان میدهد که ما باید به دنبال دلایل ریشهای حل این موضوعات نیز باشیم.
در همین زمینه بخوانید:
مجرمانی که مستحق تخفیف در مجازات و بخشش نیستند
تعریف مناسبی از جرائم خشن نداریم/ سوءاستفاده مجرمان از خلاهای قانونی
وی تاکید کرد: اگر میخواهیم برخوردی قانونمند، پایدار و درازمدت با مجرمان داشته باشیم باید به حقوق اولیه شهروندان توجه کنیم. باید تکلیف فردی که وارد جامعه میشود مشخص باشد تا رفاه و نیازهای اولیه آنها تامین شود. ممکن است راهکارهای فعلی در کوتاه مدت بتوانند سبب کاهش نرخ جرم شوند اما اگر عقبهای برای پیشگیری وجود نداشته باشد، این معضل برطرف نخواهد شد و خشونت و آسیب اجتماعی ادامه خواهد داشت. راهکارها باید برای حل این چالش کاربردی باشند. همچنین لازم است که در قوانین و مقررات هم در راستای بازدارندگی و افزایش قدرت پیشگیری تغییراتی اعمال شود و برخی از قوانین ما مورد بازنگری قرار بگیرد.
قاسم زاد درباره تاثیرات جرائمی نظیر زورگیری و … روی سلامت روان افراد جامعه گفت: قطعا این موارد روی سلامت روان افراد و احساس امنیت آنان تاثیرگذار خواهد بود. باید سازوکاری ایجاد شود تا خدمات مربوط به سلامت روان نیز تحت پوشش بیمه قرار بگیرد.
انتهای پیام