برگزاری مجلس یادبود کیومرث پوراحمد، اکرانهای عید فطر به همراه جزییات، اکران جنگ جهانی سوم در ایران و جشنواره استانبول ترکیه، بستری شدن فرامرز صدیقی در بیمارستان، میزبانی جشنوارههای مسکو، ترنتو و فرانسه از فیلمهای ایرانی، مسترکلاس اصغر فرهادی در ایتالیا، معرفی نامزدهای ایرانی «ایفلا» و نامزدهای جایزه «الوند»، توضیحی درباره بلاتکلیفی حریم «قره حسنلو»، کاوش نجاتبخشی در سد «خرسان» آمار، جزئیاتی مهم از سفرهای نوروز ۱۴۰۲ و افزایش شکاف طبقاتی در سفر از گزیده اخبار فرهنگی هنری در هفتهای بود که گذشت.
به گزارش ایسنا، ، مجلس یادبود کیومرث پوراحمد ـ فیلمساز فقید کشورمان در روزهای آغازین این هفته در مسجد جامع شهرک غرب برپا شد که طی آن پرویز پرستویی توصیهها و انتقادهایی را درباره نوع برخورد با جامعه هنری مطرح کرد.
و اما این روزها پرداختن به موضوع مرگ و خودکشی در شبکههای اجتماعی و برخی رسانهها به حدی بیپروا شکل میگیرد که مرور استانداردها و پروتکلهای اولیه را ضروری مینمایاند. ورود به حریم شخصی افراد و پرهیز از تبلیغ خودکشی به کلی به فراموشی سپرده میشود و منتشرکنندگان با هدف جذب مخاطب و گاه به کُرسی نشاندن آرای سیاسی و جناحی خود، حتی تا مرز انتشار تصاویر عریان و بیواسطه از لحظه مرگ و زوایای مختلف از پیکر متوفی پیش میروند.
ایسنا با هدف یادآوری پروتکل های اخلاق رسانه و همچنین هشدار درباره ضرورت پرهیز از پرداخت بی رویه به موضوعی مانند خودکشی ـ چه از سوی نهادهای مسوول پیگیری پرونده، چه متولیان رسانه و البته کاربران فضای مجازی ـ در گفت وگویی با محمد بلوری ـ از روزنامه نگاران باسابقه حوزه حوادث ـ ماجرای اخیر را به بحث گذاشته است.
بیشتر بخوانید:
اکرانهای عید فطر / جنگ جهانی سوم در ایران و ترکیه
در ادامه، فیلمهای اکران «عید فطر» مشخص شد و شروع اکران این فیلمها از چهارشنبه ۳۰ فروردین است. فیلم سینمایی «آهنگ دونفره» به کارگردانی «آرزو ارزانش»، فیلم سینمایی «دسته دختران» به کارگردانی «منیر قیدی»، فیلم سینمایی «سه کام حبس» به کارگردانی «سامان سالور» و فیلم سینمایی «باباسیبیلو» به کارگردانی «ادوین خاچیکیان» چهار فیلمی هستند که «عید فطر» اکران میشوند.
با آغاز اکران عید فطر فیلمهایی با بازی نیکی کریمی، پریناز ایزدیار، محسن تنابنده، احمد مهرانفر، پانتهآ پناهیها و فرزاد فرزین (خواننده) روی پرده سینماها میرود. در گزارشی مروری بر این فیلمها داشتیم.
همچنین شورای صنفی نمایش اعلام کرد که در جلسه فوقالعاده این شورا مصوب شد، فیلم سینمایی «جنگ جهانی سوم» به کارگردانی هومن سیدی با پخش «شایسته فیلم» در گروه آزاد به ترکیب اکران عید فطر اضافه شود.
این در حالی است که نسخه قاچاق این فیلم همین روزها در فضای مجازی و شبکههای ماهوارهای به صورت غیرمحاز در دسترس مخاطبان قرار گرفت.
فیلم سینمایی «جنگ جهانی سوم» البته به همراه «تفریق» از مانی حقیقی در چهل و دومین جشنواره فیلم استانبول در کشور ترکیه نیز حاضر هستند.
«هایپاور» و «فی» در آستانه نمایش
همچنین خبر صدور پروانه نمایش فیلم «هایپاور» از سوی سازمان سینمایی اعلام شد و این در حالی بود که این فیلم در تعطیلات نوروز و در شرایطی که هنوز اکران عمومی نشده، در تلویزیون به نمایش درآمد که البته یکی از تهیهکنندهها از این اتفاق چندان رضایتی نداشت.
در ادامه، فیلم کوتاه «فی» سومین ساخته محمد یراقی به پایان مراحل فنی رسید و آماده پخش شد.
فرامرز صدیقی در بیمارستان
از سویی مدیرعامل صندوق اعتباری هنر اعلام کرد که فرامرز صدیقی چند روزی است به علت مشکلات ریوی و معده در بخش مراقبتهای ویژه بیمارستانی در تهران بستری و تحت درمان قرار گرفته است.
آذرماه سال گذشته پس از مدتها بیخبری از این بازیگر، عکسی از او منتشر و به سرعت در فضای مجازی وایرال شد که با واکنشهای زیادی نیز همراه بود.
میزبانی جشنوارههای مسکو، ترنتو و فرانسه از فیلمهای ایرانی
مستند «خونه مامان شکوه» و فیلم کوتاه «از اینجا باز شود» به ترتیب به بخش مسابقه آثار مستند و کوتاه جشنواره فیلم مسکو ۲۰۲۳ راه یافتند.
همچنین هفتاد و یکمین جشنواره فیلم ترنتو ایتالیا که یکی از قدیمیترین جشنوارههای سینمایی جهان است امسال میزبان نمایش دو فیلم کوتاه داستانی و مستند از سینمای ایران خواهد بود.
مستند کوتاه «چوب» نیز به کارگردانی مرتضی پایهشناس به بخش نیمه نهایی مسابقه بیست و پنجمین جشنواره فیلمهای خیلی کوتاه فرانسه (Très Court festival) راه یافت.
مسترکلاس اصغر فرهادی در ایتالیا
اصغر فرهادی کارگردان ایرانی نیز ضمن برگزاری مسترکلاس در موزه ملی سینمای ایتالیا در شهر تورین از سوی این نهاد سینمایی مورد تقدیر قرار خواهد گرفت. فرهادی مسترکلاس خودرا در موزه ملی سینمای ایتالیا در ساختمان تاریخی «مول آنتونلیانا» در شهر تورین در روز دوشنبه ۱۷ آوریل ۲۰۲۳ (۲۸ فروردین) ساعت ۱۹:۰۰ برگزار میکند.
در سینمای جهان چه گذشت؟
کمپانی لوکاس فیلم، از ساخت سه قسمت جدید در سری فیلمهای علمی تخیلی و محبوب «جنگ ستارگان» خبر داد. مجموعه فیلمهای «جنگ ستارگان» تاکنون به فروشی بالغ بر ۸ میلیارد دلار در گیشه جهانی دست یافتهاند.
همچنین خبر رسید که بیش از ۸۰ اثر هنری از مجموعه خصوصی «آلن دلون» ـ بازیگر مشهور فرانسوی ـ در ماه ژوئن به حراج گذاشته میشود. «آلن دلون » ۸۷ ساله در دهه ۱۹۶۰ میلادی با ایفای نقش در فیلمهای کلاسیکی مانند «پلنگ»، «سامورائی» و «استخر» به یکی از تجسمهای سبک فرانسوی تبدیل شد و حالا اعلام کرد قصد دارد مجموعه هنری خصوصی خود را که بین ۴ تا ۵ میلیون یورو ارزش گذاری شده و شامل آثار کلاسیک هنرمندانی چون «دلاکروا» و «ورونزی» است، به فروش بگذارد.
همچنین «مایکل لرنر» بازیگری که در فیلمهایی مانند «اِلف»، «گودزیلا» و «مردان ایکس: روزهای گذشته آینده» بازی کرد و نامزدی اسکار بهترین بازیگر نقش مکمل مرد را برای بازی در «بارتون فینک» کمدی روانشناختی ساخته «جوئل» و «اتان کوئن» در سال ۱۹۹۱ دریافت کرد، در ۸۱ سالگی درگذشت.
«آدری دیوان»، کارگردان برنده شیر طلایی ونیز همچنین در سال ۲۰۲۱، به عنوان رئیس هیات داوران شصت و دومین بخش هفته منتقدان کن انتخاب شد. همچنین «تیر فرمو» مدیر جشنواره فیلم کن در یک نشست خبری در پاریس، فهرست رسمی فیلمهای حاضر در هفتاد و ششمین دوره این جشنواره را اعلام کرد.
در ادامه، سامانه نمایش آنلاین «HBO» به صورت رسمی از ساخت یک مجموعه سریال بر اساس داستانهای «هری پاتر» نوشته «جی. کی. رولینگ» خبر داد.
بیشتر بخوانید:
شکایت از کارگردان فیلم افتتاحیه جشنواره کن
فهرست عجیبی از ۵۰ فیلم برتر قرن
واکنش انجمن جنگیران به یک فیلم
تازههایی از تئاتر
ابراهیم پشتکوهی که به زودی نمایش «مبکث زار» را روی صحنه میبرد، با انتقاد از فیلترینگ اینستاگرام و واتساپ به ایسنا گفت: با این محدودیتها تماشاگران داخلی را به سمت کانالهای ماهوارهای و شبکههای برون مرزی سوق میدهیم.
نمایش «مکبث زار» که سال گذشته دو اجرای موفق در جشنواره تئاتر فجر داشت از روز ۲۷ فروردین ماه هر شب راس ساعت ۱۹ و سی دقیقه در تالار اصلی مجموعه تئاتر شهر روی صحنه میرود و پیشفروش بلیت ان در سایت تیوال آغاز شده است.
نمایش «مردمان خشمگین» به کارگردانی ایرج افشاری اصل نیز دیگر نمایشی است که از روز یکشنبه بیست و هفتم فروردین ماه در تالار چهارسو مجموعه تئاتر شهر اجرای خود را آغاز خواهد کرد. در خلاصه داستان نمایش آمده است: نوجوانی محکوم به اعدام شده است. هیات منصفه منتخب مردم پرونده را دوباره مورد بررسی قرار می دهند تا بلکه بتوانند نوجوان را از مرگ نجات دهند.
همچنین نمایش «چه کسی از ویرجینیا وولف میترسد؟» نوشته ادوارد آلبی با کارگردانی شیرین فرخندهنژاد از ۲۷ فروردین تا ۲۲ اردیبهشت در تماشاخانه استاد انتظامی خانه هنرمندان ایران روی صحنه میرود. در این نمایش الهام رضایی، علی کشوری، دلارام زرگر، شیما زادپور، میثم نیکخواه و مهدی ارجمند به ایفای نقش پرداختهاند.
معرفی نامزدهای ایرانی «ایفلا» و نامزدهای جایزه «الوند»
دبیرخانه پنجمین دوره جایزه ادبی «الوند» (کتاب سال الوند) اسامی آثار راه یافته به مرحله نهایی داوری برای دریافت تندیس «کتاب سال» و کتاب به انتخاب «انجمن علمی نقد ادبی ایران» را معرفی کرد.
نهاد کتابخانههای عمومی کشور در انتخابات ۲۰۲۳ فدراسیون بینالمللی انجمنها و مؤسسات کتابداری (ایفلا) ضمن معرفی ۴ نامزد در بخشهای «کمیته منطقهای آسیا و اقیانوسیه»، «ادبیات و خواندن»، «خدمات کتابخانهای ویژه افراد با نیازهای خاص» و «ساختمانها و تجهیزات کتابخانهای»، از امکان حق رأی در ۹ حوزه استفاده خواهد کرد.
حذف ادبیات از کنکور چه نتیجهای داشت؟
حدود ۱۰ ماه از تصمیم حذف درسهای عمومی (زبان و ادبیات فارسی، تعلیمات دینی، عربی و زبان انگلیسی) از کنکور سراسری میگذرد. در زمان طرح این تصمیم، آن را با شاعران و نویسندگانی که مدرس درس ادبیات هم هستند، در میان گذاشتیم که این موضوع موافقان و مخالفان خود را داشت. حالا با گذشت ۱۰ ماه و نزدیک شدن به پایان سال تحصیلی و برگزاری مرحله اول کنکور، از این موضوع پرسیدهایم که این تصمیم چه تأثیری بر دانشآموزان و توجهشان به زبان و ادبیات فارسی گذاشته است؟
محمد مفتاحی، شاعر، پژوهشگر و معلم ادبیات در این باره معتقد است: دیگر دانشآموزان رغبتی به خواندن ادبیات ندارند، ادبیات دارد به سمت نادیده گرفته شدن میرود و اهمیتش را از دست میدهد.
گزارشهای هفته از چهرههای هنری ـ ادبی:
وقتی پوراحمد با مرتضی آوینی رفیق شد
معرفی چهرههای منتخب هنر انقلاب ۱۴۰۱
نشست خبری هفته هنر انقلاب اسلامی در آغاز هفته با حضور معاون هنری حوزه هنری و دبیر هفته هنر انقلاب اسلامی و نیز مدیرعامل موسسه سپهر سوره هنردر تماشاخانه مهر حوزه هنری برگزار شد که در این نشست چهرههای هنر انقلاب منتخب در رشتههای مختلف در سال ۱۴۰۱ معرفی شدند.
سرپرست پخش و اکران مؤسسه بهمن سبز از نیمبها شدن بلیت سینماهای حوزه هنری به مناسبت هفته هنر انقلاب اسلامی و سالروز شهادت مرتضی آوینی در روز شنبه ۲۶ فروردین ماه خبر داد.
«کیوان ساکت» نُت آثار باخ و موتزارت را برای تار نوشت
در حوزه موسیقی نیز کیوان ساکت از انتشار کتاب جدید خود با موضوع ۲۳ آهنگ غربی از دوران باروک تا رومانتیک خبر داد. به گفته او این آثار ساخته بزرگان موسیقی غرب مانند موتزارت، باخ، ویوالدی، شوپن، پاگانینی و… است. این آثار در طول این سالها با همراهی تار و ارکستر یا پیانو اجرا شده و به صورت آلبوم ارائه شده است.
نام ۱۲ ایرانی در جایزه جهانی ورزشینویسان
انجمن جهانی ورزشینویسان اعلام کرد که در فهرست کوتاه برگزیدگان جایزه جهانی AIPS) International Sports Press Association) نام ۱۲ ایرانی به چشم میخورد. مراسم پایانی پنجمین جایزه جهانی ایپس در ۹ می ۲۰۲۳ در شهر سئول کره جنوبی و همزمان با هشتادوپنجمین کنگره جهانی ایپس برگزار خواهد شد.
تمدید یازدهمین دوسالانه ملّی نگارگری ایران
در این میان، فرصت بازدید از نمایشگاه یازدهمین دوسالانه ملّی نگارگری ایران تمدید شد و علاقهمندان جهت بازدید از آثار منتخب نگارگران حاضر در دوسالانه یازدهم میتوانند تا تاریخ ۱۰ اردیبهشت سال جاری، همهروزه (به جز روزهای ۲۳ فروردین و یکم تا سوم اردیبهشت) از ساعت ۱۰ الی ۱۸ به موسسه صبای فرهنگستان هنر، واقع در خیابان ولیعصر (عج)، نرسیده به تقاطع طالقانی مراجعه کنند.
۵ کار مهم دستگاههای فرهنگی در سال جدید
از سویی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در جدیدترین نوشته خود در فضای مجازی رویکردهای اصلی شورای فرهنگ عمومی کشور در سال جدید را در پنج حوزه خلاصه کرد.
سنگنگاره ساسانی از امارات به لندن قاچاق شده است
در این هفته گزارش جدیدی هم از نقشبرجسته ساسانی داشتیم که در سال ۲۰۱۶ در فرودگاه استانستد لندن به شکلی تصادفی، از بار یک هواپیمای مسافربری کشف میشود. حالا پس از گذشت حدود هفت سال از مسکوت گذاشته شدن ماجرا، همزمان با به نمایش گذاشتن این نقشبرجسته در موزه بریتانیا، جان سیمپسون ـ متصدی ارشد و باستانشناس بخش خاورمیانه موزه بریتانیا ـ در مصاحبهای با روزنامه گاردین، جزئیات کشف و ضبط نقش برجسته ساسانی قاچاقشده را برملا کرده است.
مکاتبات انجامشده برای استرداد سنگنگاره ساسانیِ توقیفشده در انگلیس، خبر میدهد که این اثر باستانی ایران از امارات به لندن قاچاق شده است. پیگیریهای ایسنا از منابع آگاه و مطلع بیانگر آن است که سنگنگاره ساسانی از آبهای جنوب غیرقانونی به امارات قاچاق شده و سپس از آنجا به بریتانیا انتقال پیدا کرده است.
بلاتکلیفی حریم «قره حسنلو»/کاوش نجاتبخشی در سد «خرسان»
گفتوگویی هم با معاون میراثفرهنگی اردبیل داشتیم که درباره بلاتکلیفی حریم محوطه تاریخی «قره حسنلو» توضیحاتی ارائه کرد و از طراحی یک سازه حفاظتی برای بنای خشتی آیینی کشفشده در این محوطه خبر داد.
همچنین معاون میراثفرهنگی استان کهگیلویه و بویراحمد از کاوش نجاتبخشی دو محوطه تاریخی در محدوده آبگیر سد «خرسان» خبر داد.
در حوزه گردشگری نیز یک پیشنهاد برای عقبنشینی قیمت بلیت هواپیما از سوی رییس هیأت مدیره انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرت هوایی و جهانگردی ایران داشتیم. بر این اساس او پیشنهاد کرد که به شرکتهای هواپیمایی خارجی «آزادی پنجم» داده شود تا قیمتها ریزش پیدا کند و ظرفیت ناوگان هواپیمایی در ایران افزایش یابد.
آمار و جزئیاتی مهم از سفرهای نوروز ۱۴۰۲/ افزایش شکاف طبقاتی در سفر
از سویی، دبیر ستاد مرکزی هماهنگی خدمات سفر با اعلام پرمسافرترین و پرترددترین استانها و آمار اقامت و حوادث، پرونده سفرهای نوروز ۱۴۰۲ را بست.
این در حالی بود که رییس انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرت هوایی و جهانگردی ایران با اشاره به آمار اقامت در نوروز ۱۴۰۲، نسبت به افزایش شکاف و فاصله طبقاتی در سفرها هشدار داد.
در گردشگری جهان چه گذشت:
ترکیه توریستها را جارو میکند
مرزهای چین باز شد ولی با هزار اما و اگر
خبرهایی از میراثفرهنگی و هنرهای تجسمی در دنیا
باستانشناسانی که در ایتالیا مشغول کاوش در ویلای امپراتورهای رومی بودند به مورد غیرمنتظرهای برخوردند. این گروه از کاوشگران بقایای دو موزائیک را کشف کردند که چهره «مدوسا» را به تصویر میکشد. «مدوسا» یکی از اساطیر یونان باستان بود که موهایی از جنس مار داشت و کسانی را که به چشمهای او خیره میشدند، به سنگ تبدیل میکرد.
همچنین در هفتهای که گذشت اعلام شد که دولت ایتالیا بنا به پیشنهاد وزرای کشاورزی «فرانچسکو لولوبریجیدا» و فرهنگ «جنارو سانگولیانو» تصمیم گرفته است که آشپزی ایتالیایی را امسال برای ثبت در فهرست میراث فرهنگی ناملموس بشریت در یونسکو معرفی کند.
«احمد عیسی»، وزیر گردشگری و آثار باستانی مصر در تلاش برای ترویج گردشگری این کشور، نمایشگاه «رامسس بزرگ و طلای فراعنه» را در پاریس افتتاح کرد. این نمایشگاه که تا ۱۷ سپتامبر (۲۶ شهریور) برپا است، ۱۸۱ اثر منحصر به فرد مصری را که به دوران پادشاه «رامسس دوم» بازمیگردد، شامل مجسمههای نفیس و گنجینههای گرانبها را در کنار بازتولید چندرسانهای پیشرفته و همچنین برخی تابوتهای چوبی رنگارنگ شگفتانگیز به نمایش میگذارد.
این در حالی است که مقامهای مصر امیدوارند که این نمایشگاه بتواند علاقه به مصر و شمار گردشگران فرانسوی که از این کشور بازدید میکنند را افزایش دهد.
همچنین موزه هنر فیلادلفیا میزبان نمایشگاهی خواهد بود که موضوع آن مادران هنرمندان است و تابلو نقاشی مشهور مادری که لباس سیاه بر تن دارد نیز به همین مناسبت پس از گذشت بیش از یک قرن در ایالات متحده آمریکا نمایش داده میشود.
یکی از تابلوهای «ویلهلم هامرشوی»، نقاش دانمارکی درحالی بهزودی به حراج گذاشته میشود که ارزش برآوردشده آن رکورد بالاترین تخمین برای یک تابلو نقاشی دانمارکی را شکسته و میتوان انتظار داشت رکورد جدیدی در فروش آثار این نقاش به ثبت برسد که به عنوان گرانترین هنرمند دانمارکی شناخته میشود.
روزهایی که با نام علی (ع) عجین شد
در این هفته که شبهای قدر را پشت سر گذاشتیم به مناسبت شهادت امیرالمومنین (ع) چندین گزارش و خبر منتشر کردیم. بر این اساس ارزش ادبی نهجالبلاغه را در حالی بررسی کردیم که از روایتگری فرشچیان و حبیبالله صادقی در تابلوهای نقاشیشان از امام علی (ع) نوشتیم. روایتی از چگونه طلایی شدن گنبد حرم حضرت علی (ع) داشتیم و یادی از علاءالدین قاسمی تعزیهخوان مطرح کشور کردیم.
بیشتر بخوانید:
همچنین حسن روحالامین نیز از تابلو نقاشی جدیدش به مناسبت ایام شهادت حضرت علی(ع) رونمایی کرد.
پیشنهادهایی برای خواندن:
دیوارنگارههای میادین تهران به چه نقش درآمدند؟
خلق بزرگترین پرتره «پیکاسو» با تراکتور!
دورخیز عربستان برای یک پروژه جاهطلبانه دیگر
نقاشی که تا حالا کرگدن ندیده بود اما آنرا کشید!
روایتی از دشمنی دو کارگردان بزرگ سینما
مجری برنامه مذهبی برای بِرند شدن چه کند؟
انتهای پیام