فیلترهای سرامیکی ریخته گری

اینجا هزار میلیارد سرمایه دپو شده!

ایسنا/مرکزی حجم عظیمی از باطله های تولید شده در استخراج روباز معادن سنگ به صورت قطعات کوچک و بزرگی هستند که در محل معدن یا در بستر راه ها و رودخانه ها یا در مراتع و زمین های کشاورزی دپو شده و سبب ایجاد آلودگی های زیست محیطی می شوند در حالی که با توجه به پیشرفت تکنولوژی و نیازمندی های صنعتی از یکسو و تنوع سبک زندگی و معماری و شهرسازی در کنار تنوع سلیقه مردم در سراسر جهان، می توان این ضایعات را به منابع عظیم ارزش افزوده تبدیل کرد.

از انواع کاربردهای ضایعات معادن سنگ، می توان به ساخت سنگ مصنوعی، پودر سنگ، مصنوعات سنگی، انواع سیمان و آسفالت های مخصوص و کف پوش های سرامیکی، صنایع دستی و … اشاره کرد و در واقع بسته به نوع سنگ می توان از آنها استفاده های زیادی کرد.

فارغ از ثروتی که از محل فراوری این ضایعات حاصل می شود، اشتغال و توسعه صنعتی و اقتصادی جوامعی که در محل استقرار معادن قرار دارند را نباید نادیده گرفت.

کشور ما یکی از کشورهای غنی در حوزه ذخایر معدنی با تنوع بالاست که البته متاسفانه میزان تبدیل ثروت حاصل از این معادن بهیچوجه با ظرفیتی که دارند قابل مقایسه نبوده و بسیاری از ظرفیت های موجود در این عرصه مهجور مانده یا هدر می رود.

این مسئله در خصوص معادن سنگ بیش از دیگر معادن خودنمایی می کند، معادنی که محصولات استخراجی عظیم و البته دپوهای ضایعات عظیم تری را رقم می زنند که در بهترین حالت، عارضه ناشی از آنها برهم زدن نمای شهری و آلودگی های ریزگردی برای ساکنان مناطق استقرار معدن است.

شهرستان محلات یکی از مناطق غنی به لحاظ برخورداری از معادن سنگ در کشور است و گردشی کوتاه در حاشیه معادن این شهرستان شما را با تپه هایی عظیم از ضایعات معدنی مواجه می کند.

به گفته مسئول انجمن سنگ این شهرستان، حدود ۱۱۵ معدن مختلف در این منطقه وجود دارد که شامل حدود ۸۵ معدن تراورتن، تعدادی معدن آهن، خاک‌های صنعتی و مرمریت است.  

دکتر حسین سروش در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: در مورد حجم برداشت نمی‌توان آمار دقیقی ارائه کرد زیرا با توجه به حجم ثبت‌شده در پروانه بهره‌برداری، این برداشت در یک بازه زمانی خاص مانند یک سال قابل برآورد است.

وی ادامه داد: معادن با مشکلاتی از قبیل خرابی ماشین‌آلات و تلرانس تولید مواجه هستند و ممکن است در طول مدت یک ماه، تنها ۱۰ روز امکان تولید و بهره‌برداری از معدن وجود داشته باشد. نکته دیگری که باید به آن توجه داشت این است که بر اساس ژنز(ساختار، ترکیبات و جنس) معدن، هنگام برداشت ممکن است با خرابی یا باطله مواجه شویم که برای دسترسی به سنگ مطلوب، باید باطله‌برداری انجام شود.

وی با خاص دانستن تراورتن‌های محلات، افزود: معادن عباس‌آباد و مجتمع دره‌بخاری جزو معادن یونیک و برند ما هستند ولی با توجه به شرایط موجود، حرفی برای گفتن در سطح جهانی نداریم و در این زمینه ادعایی هم نداریم. در منطقه سیادر (سیاه دره) معدنی وجود دارد که از نظر رنگ و ژنز در جهان بی‌نظیر و خاص است اما به دلیل عدم صادرات، امکان عرضه و معرفی جهانی آن وجود ندارد.

برای عرضه سنگ‌های یونیک، باید شرایط فراهم شود

وی تصریح کرد: در مجموع، معادن ایران جزو معادن مرغوب جهان هستند. برای عرضه سنگ‌های یونیک، باید شرایطی فراهم شود که فعلا در کشور ما این امکان موجود نیست.

عضو شورای سیاستگذاری سنگ کشور گفت: حجم پرتی معادن هنگام برداشت، بستگی به ساختار آن معدن دارد. زمانی که یک سازند(یا Formation، مهم‌ترین واحد تقسیمات سنگ‌شناسی و واحد سنگی اصلی چینه‌شناسی است و شامل مجموعه لایه‌هایی است که صفات مشخص سنگ‌شناسی دارند) شکل می‌گیرد، باید به این نکته توجه کرد که ژنز آن هنگام شکل‌گیری چه نوع بوده است.

وی اظهار کرد: سابقه زمین‌شناسی آن منطقه و اینکه چه اتفاقاتی رخ داده است نیز اهمیت دارد. جابجایی و رانش‌ها، گسلش‌ها و زمین‌لرزه‌ها نیز در کیفیت سنگ موثرند. در مجموع، در جهان در معادن مرمریت بالغ بر ۵۰ درصد ضایعات وجود دارد.

پیشنهاد میکنیم بخوانید:  ارزآوری ۴۰ میلیون دلاری از صدور خدمات و فروش قطعاتنیروگاهی

معادن تراورتن جوانند

سروش ادامه داد: از آنجا که معادن تراورتن، معادن جوانی هستند و پس از تغییر و تحولات دوران کوه‌زایی در کره زمین و جابجایی صفحات زمین شکل گرفته‌اند، سالم‌تر هستند. اما بر اساس اینکه در چه نقطه‌ای قرار گرفته‌اند، ضایعات آنها متفاوت است.

وی افزود: به عنوان مثال، در مجتمع دره‌بخاری ممکن است با برداشت ۲۰ الی ۳۰ متر خاک به سنگ مطلوب دست پیدا کنیم اما در معدن عباس‌آباد، بخش عمده‌ای از سنگ تکتونیزه (زمین‌ساخت یا تکتونیک Tectonics، یکی از شاخه‌های زمین‌شناسی است که به مطالعه تغییر شکل پوسته زمین بر اثر تنش‌ها و اتفاق‌های انجام شده در طول دوران‌های مختلف زمین‌شناسی می‌پردازد) است که موجب ضایعات می‌شود. همچنین تداخل سنگ با کانی‌های دیگر موجب بالا و پایین شدن مرغوبیت می‌شود.

ضایعات ۴۰ درصدی تراورتن ها

نایب رئیس شرکت نمایشگاهی یکتاسنگ محلات تصریح کرد: در سنگ‌های تراورتن، فارغ از بحث‌های مدیریت برداشت، حدود ۴۰ درصد ضایعات ایجاد می‌شود. مدیریت در برداشت شامل تبحر معدن‌کار و هزینه‌هایی است که باید برای اکتشاف صورت بگیرد. اگر بهره‌بردار معدن مراحلی را که لازم است، به درستی طی کند، می‌تواند عوارض تکتونیکی را به حداقل برساند.

وی گفت: ارزیابی ضایعات معدن به صورت کلی و در مورد تمام آن مجموعه معدنی انجام می‌شود. معادنی وجود دارد که افزون بر ۸۰ درصد سنگ آن، فارغ از کیفیت و درجه‌بندی، قابل برداشت و استحصال است. معادن تراورتنی هم وجود دارد که به دلیل شکستگی و خرده بودن ساختاری، حداکثر برداشت از آن به ۳۰ درصد نیز نمی‌رسد.

سنگ های با کیفیت لزوما مقبول بازار نیستند!

وی ادامه داد: البته باید مسئله بارگیری از معدن و استحصال از آن را از یکدیگر جدا کرد. زیرا بارگیری ارتباط مستقیمی با بازار پسندی، تمایل بازار و تقاضا دارد. به عنوان مثال، معدنی در عباس‌آباد موجود بود که تمام سنگ آن با وجود سالم و قواره‌دار بودن، به ضایعات تبدیل می‌شد و اصطلاحا دور ریخته می‌شد، اما اقبال بازار به این سنگ موجب شد که در زمره سنگ‌های تاپ و با قیمت بالا قرار بگیرد. اما در حال حاضر به دلیل موجود نبودن این سنگ، باید در میان ضایعات و دور ریز ۳۰ تا ۴۰ ساله اخیر، این نوع سنگ را برداشت کرد.

سروش افزود: در حال حاضر سنگ‌های زیادی وجود دارد که با وجود کیفیت مناسب، به دلیل نبود تقاضا در بازار جزو سنگ‌های بی‌ارزش محسوب می‌شوند. البته برعکس این موضوع نیز صادق است، چراکه سنگ‌هایی با کیفیت پایین وجود دارد که به دلیل وجود تقاضا در بازار، به خوبی و با قیمت بالا خرید و فروش می‌شوند.

ضایعات سنگ را دورریز تلقی نمی‌کنیم/لزوم تغییر نگاه به ضایعات معادن

وی تصریح کرد: از آنجا که ضایعات سنگ دارای ساختار طبیعی هستند، آنها را دورریز تلقی نمی‌کنیم چرا که دارای کانی‌های بسیاری هستند که در صنایع مختلف به عنوان ماده اولیه قابل استفاده است. پایان‌نامه‌ها و تحقیقات زیادی با همکاری دانشگاه‌ها و بعضا با همکاری انجمن سنگ محلات انجام شده است. ضایعات سنگ‌هایی با ساختار نرم، شامل کربنات‌هاست که مواد اولیه ۲۸ صنعت دیگر، از صنایع دارویی، غذایی و بهداشتی گرفته تا پتروشیمی، ذوب‌آهن، فولاد، لاستیک‌سازی و ساختمانی هستند.

وی با بیان اینکه باید نگاه به ضایعات معادن تغییر کند، افزود: در حال حاضر دسترسی به ضایعات معادن دشوار است. وزارت صنایع باید قوانین و تعریفی برای این ضایعات داشته باشد تا بتوان بر اساس آن تعریف، طرح‌هایی را پیاده کرد. در حال حاضر ضایعات معادن در همان جا دپو شده که عوارض خاص خود را نیز دارد.

مسئول انجمن سنگ محلات اظهار کرد: افزون بر ۸۵ درصد واحدهای سنگبری محلات از محصولات معادن این شهرستان استفاده می‌کنند، زیرا هزینه‌های حمل‌ونقل موجب تحمیل هزینه‌های گزافی به سنگبری‌ها یا معادن می‌شود که گاهی از قیمت خود سنگ نیز فراتر می‌رود. بنابراین حمل‌ونقل سنگ‌های ضعیف که اکثر معادن منطقه ما نیز در این دسته هستند، توجیه اقتصادی ندارد.

وی ادامه داد: ضایعات سنگبری‌ها بسته به تولید و سنگی که استفاده می‌کنند، متفاوت است. به عنوان مثال ضایعات حاصل از فرآوری معادن عباس‌آباد و آتشکوه به دلیل خلوص بالای کربنات، متقاضیان زیادی دارد و به دپو نمی‌رسد. از آنجا که تراورتن سایر معادن با برخی کانی‌های دیگر مخلوط شده است، باید تفکیک شود.

پیشنهاد میکنیم بخوانید:  عرضه خودرو در بورس چه تبعاتی می‌تواند داشته باشد؟

صرفه اقتصادی ضایعات سنگبری ها در گرو پیشرفت تکنولوژی

وی افزود: ضایعات سنگبری‌ها مشکلات خاص خود را نیز دارد. زیرا یک سنگبری در طول سال ممکن است از سنگ معادن مختلف استفاده کند که تفکیک آنها مشکل است. اگرچه در حال حاضر تفکیک و استفاده از این نوع ضایعات دارای صرفه اقتصادی نیست، اما قطعا با پیشرفت تکنولوژی این مسئله نیز قابل حل شده و صرفه اقتصادی نیز ایجاد خواهد شد. قطعا در آینده در مواجهه با کمبود مواد معدنی، این صرفه اقتصادی نیز ایجاد خواهد شد.

سروش گفت: نمی‌توان آمار دقیقی در مورد ضایعات روزانه یک سنگبری ارائه داد. اما از هر تن سنگ کوپ تراورتن باکیفیت پس از برش خوردن، می‌توان ۸ تا ۱۰ مترمربع سنگ استحصال کرد. در صورتی که سنگ به اصطلاح شکسته، لاشه یا ناگونیا باشد، میزان سنگ فرآوری‌شده تا ۳ مترمربع نیز کاهش می‌یابد.

وی اظهار کرد: هر ۱۰۰ مترمربع سنگ تراورتن فرآوری‌شده، ۵ تن وزن دارد که باید برای رسیدن به این حجم از سنگ، حدود ۱۲ تن سنگ کوپ، بریده و فرآوری شود. به بیان دیگر؛ تولید ۵ تن سنگ فرآوری‌شده، منجر به ایجاد ۷ تن ضایعات می‌شود.

وی ادامه داد: ضایعات کارخانجات در سه دسته قرار می‌گیرد؛ دسته اول حاصل برش با تیغه‌ها است که تبدیل به پودر سنگ شده و با آب همراه می‌شود و داخل حوضچه‌ها قرار گرفته و پس از عبور از فیلترپرس‌ها و ته‌نشین شدن در حوضچه‌ها، از آنها جدا شده و محصول به‌دست‌آمده که به آن تفاله یا گِل سنگبری گفته می‌شود، جدا می‌شود.

وی افزود: دسته دیگر ضایعات شامل شکستگی‌ها یا ناگونیا بودن کوپ هنگام برش است که اصطلاحا به آن سر و کله گفته می‌شود. ضایعات دیگری که البته چشمگیر نیست ابعادی از کوپ است که قابل برش نیست و به آن تَه‌واگن گفته می‌شود. این کوپ‌ها توسط برخی کارگاه‌ها یا کارخانه‌ها به احجام سنگی تبدیل می‌شود یا در پی‌سازی ساختمان‌ها استفاده می‌شود. از ضایعات سنگ تا وزن یک کیلوگرم می‌توان در ساخت احجام استفاده کرد.

سروش تصریح کرد: گِل سنگبری مخلوطی از سنگ، پسماند سگمنت‌های برش شامل ترکیبی از کبالت و الماس، پسماند شوینده‌ها و سابنده‌ها، لقمه‌های استفاده شده در دستگاه‌های پرداخت و رزین‌های شسته شده که برای پُر کردن حفره سنگ‌ها استفاده می‌شود، است. مواد جامد در حوضچه‌ها ته‌نشین می‌شود و آب به همراه مواد محلول در آن، مجدداً به این چرخه باز می‌گردد.

وی گفت: جداسازی این مواد از یکدیگر کمی دشوار است. تکنولوژی‌های موجود این توانایی را دارد که در صورتی که سنگ فرآوری‌شده در کارخانه، خالص بوده و متعلق به یک معدن باشد، تحت فشار و با استفاده از رزین، به کوپ تبدیل شده و مجددا برش داده ‌شود.

ضایعات سنگبری‌ها گنج آیندگان است

وی اظهار کرد: ما به این مسئله آگاه هستیم که ضایعات سنگبری‌ها گنج آیندگان است و سیاست انجمن سنگبری در راستای حفاظت از اینهاست. به همین علت این ضایعات در مناطقی دپو شده و نگهداری می‌شود و اجازه برداشت آن را نمی‌دهیم و امیدواریم بتوان در آینده از آنها استفاده کرد. برآورد ما این است که تاکنون بالغ بر ۱۰ میلیون تن ضایعات سنگ در محلات دپو شده است.

وی ادامه داد: این دپوها در چند منطقه انجام می‌شود. بالای شهرک صنعتی صدریه محل دپوی قدیمی ماست و در حال حاضر از آن استفاده نمی‌شود. یک دپو در کنار شهرک صنعتی کاغذ است که برنامه ‌ما، استفاده از آن در تولید کاغذ است. یک دپو در پایین‌دست معدن حاجی‌آباد است و دپوی دیگر در کنار معدن آتشکوه وجود قرار دارد. دپوی دیگر ما در کنار روستای نخجیروان و در کنار یک معدن سنگ است.

هر تن ضایعات سنگ چقدر می ارزد؟

وی با بیان اینکه مدیریت و مالکیت این دپوها با انجمن سنگ است، افزود: برآورد ما این است که ارزش هر تن از این ضایعات در حال حاضر بیشتر از ۱۰۰ هزار تومان است.

پیشنهاد میکنیم بخوانید:  پای شهر‌های شمالی کشور هم به فرونشست‌های زمین باز شده است-تایمز

سروش تصریح کرد: کم‌ارزش‌ترین ضایعات سنگ که پودر آن است، به عنوان مونو و دی‌فسفات دی‌کلسیم در خوراک دام و طیور یا در کارهای ساختمانی استفاده می‌شود. از آهک نیز برای امورات ساختمانی استفاده می‌شود. از آنجا که قطر این املاح موجود در گِل، بسیار میکرونیزه است، استفاده‌های فراوانی می‌توان از آنها کرد.

غفلت از پروژه های فرآوری ضایعات سنگ به دلیل ریسک سرمایه‌گذاری

وی گفت: پروژه‌های موجود برای استفاده از این مواد به دلیل ریسک سرمایه‌گذاری، مغفول مانده است. به عنوان مثال یکی از پروژه‌هایی که ما روی آن کار کرده‌ایم، تولید بلوک‌های سبک، عایق صدا و عایق حرارت در ساختمان است که با یک شرکت آلمانی هم در این زمینه صحبت شد. شرکت وعده داده بود که در صورت عدم استفاده داخلی از این بلوک‌ها، حاضر است تمامی تولیدات را به کشور خود انتقال دهد.

پرونده ای که همچنان باز است

وی اظهار کرد: استفاده از این بلوک‌ها می‌توانست تحولی را در زمینه مقاوم‌سازی و سبک‌سازی ساختمان‌ها، کاهش هزینه‌ها و تخریب کمتر محیط زیست ایجاد کند، زیرا کوره‌های آجرپزی و سفال‌پزی نقش بسیاری را در آلوده کردن محیط زیست دارد. انجام کار نیاز به یک سرمایه‌گذاری سنگین دارد که با توجه به وضعیت کشور و تحریم‌ها راه به جایی نبرد. اما پرونده این پروژه همچنان روی میز ما باز است.

وی با بیان اینکه برنامه‌ها و طرح‌های دیگری برای مدیریت ضایعات به صورت خام وجود دارد، ادامه داد: اخیرا طرحی برای بیابان‌زدایی و تثبیت بیابان با استفاده از این ضایعات مطرح شده که عوارض زیست‌محیطی و تنش‌های اکوسیستمی آن در منطقه در حال بررسی است. از طرفی، ضایعات سنگ به عنوان شن در مصالح راهسازی نیز قابل استفاده است.

دبیر کانون سنگ ایران افزود: براساس آنچه که در سمینارهای خارجی ارائه می‌شود، تفاوت چندانی در این حوزه با کشورهای خارجی نداریم. به عنوان مثال یک کشور با استفاده از کربنات، آجر تولید کرده بود. البته کربنات‌های آنها، کربنات دولومیتی (عناصر تشکیل‌دهنده دولومیت عمدتا اکسید منیزیم و آهک است ولی ممکن است عناصر دیگری چون اکسیدهای آهن، سدیم و پتاسیم نیز در ساختمان آنها یافت شود) حاصل از سنگ مرمریت است. کربنات‌های ما قوی‌تر است زیرا حاصل سنگ تراورتن است. البته مرمریت‌های ما نیز به دلیل کلسیتِ بیشتر (Calcite، یک کانی کربناته و پایدارترین کربنات کلسیم است)، کیفیت به مراتب بالاتری دارند.

راحتی برداشت از معادن عامل غفلت از ظرفیت ضایعات سنگ

وی گفت: استفاده از این ضایعات قطعا به صرفه است؛ اما تا زمانی که این معادن وجود دارد و به راحتی می‌توان از آنها برداشت کرد، نگاه‌های کلان حاکمیتی به بازگرداندن این ضایعات به چرخه تولید و استفاده از آن‌ها نیست. اما در آینده قطعاً امکان‌پذیر خواهد شد.

سروش اظهار کرد: دپوهای صورت گرفته تاثیر منفی روی آب‌های زیرزمینی ندارند زیرا باید این دپوها به اندازه کافی خیس بخورند تا بتوانند به لایه‌های زمین نفوذ کنند و از آنجا که بارندگی موثر در محلات بین ۲۰۰ تا ۲۸۰ میلی‌متر در سال است، حجم بارندگی آنقدر نیست که دپوهایی با ارتفاع ۸۰ تا ۱۰۰ متر خیس خورده، لایه‌های خاک را اشباع کرده و به آب‌های زیرزمینی نفوذ کنند.

شاخصه سنجش مدیریت دپوها، پوشش گیاهی منطقه اطراف آنهاست

وی ادامه داد: مسئله‌ای که در ارتباط با دپوها وجود دارد، بحث بادبُردگی آنهاست. به همین دلیل، روی گل‌های سنگبری که حجم سبک‌تری دارند، سنگ ریخته می شود تا امکان جابجایی آنها از طریق باد وجود نداشته باشد. شاخصه سنجش مدیریت دپوها، پوشش گیاهی منطقه اطراف آنهاست که تقریبا آسیب خاصی ندیده است.

عضو شورای سیاستگذاری سنگ کشور افزود: با توجه به ساختار این ضایعات که کربنات کلسیم است، می‌توان از آنها استفاده دارویی نیز داشت. زیرا ساختار نشاسته‌ای و قندی نیز دارند. در واحدی در جنوب کشور محصولی به نام بی‌سی‌سی از کربنات تولید شده و مابقی نیاز کشور وارد می‌شود که می‌توان در منطقه محلات نیز چنین کارخانه‌ای را احداث کرد اما نیازمند سرمایه‌گذاری سنگین و حمایت‌های سیستم بانکی است.

انتهای پیام

الماس تراشکاری

Check Also

تحلیل بیت کوین؛ ادامه رشد یا اصلاح قیمت؟

رفتار قیمت بیت کوین، تحلیلگران را به دو دسته تقسیم کرده، به طوریکه برخی در …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Banner
https://irankarkhaneh.com https://bepaznapaz.ir جرثقیل سقفی پخش عمده جوراب پنبه خرید کینوا جرثقیل دروازه ای خرید اسپیرولینا جرثقیل سقفی جرثقیل سقفی بلبرینگ سرامیکی خرید جرثقیل سقفی لوله سرامیکی جرثقیل سقفی بهترین نرم افزار سامانه مودیان ساخت جرثقیل سقفی بلبرینگ سرامیکی جرثقیل سقفی کارگاهی خرید جو دوسر پرک تیغ اره دیسکی از کجا جوراب عمده بخریم