به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، از ابتدای دهه ۹۰ حرکتی در کشور به منظور تولید نوشتافزار شکل گرفت. در شرایطی که ۹۰ درصد نیاز بازار را اقلام وارداتی با طرحهای غربی تأمین میکرد، اجرای ایده تولید نوشتافزار ایرانی با طرحهای ایرانی و اسلامی کمی دور از ذهن به نظر میرسید. چرا که از یک سو فعالیت در این حوزه با توجه به تأکید واردات و از سوی دیگر، ناآشنایی خانوادهها با اقلام ایرانی با طرحهای بومی کار را سخت میکرد. نوشتافزار ایرانی اسلامی در حالی کار خود را آغاز کرد که حتی برخی از فعالان فرهنگی جبهه انقلاب نیز نسبت به نتیجه دادن آن مردد بودند.
پس از گذشت ۱۰ سال از آغاز این حرکت، نوشتافزار ایرانی قریب به نیمی از بازار را در دست دارد. کار با فعالیت دو برند آغاز شد، اما پس از مدتی با ارتقای کیفیت محصولات، تنوعبخشی در طرح، ورود به عرصههایی که هیچگاه تولید در آنها صورت نگرفته بود و ارائه محصولات جدید بیش از ۱۰۰ تولیدکننده و برند در این حوزه فعالیت میکنند.
با وجود این، مشکلات فعالین و تولیدکنندگان نوشتافزار ایرانی در سالهای گذشته کم نبوده است؛ از واردات محصولات خارجی گرفته تا نبود نظارت بر چاپخانهها، عدم تخصیص کاغذ یارانهای آن در شرایط بحرانی بازار، مشکلات در حوزه کاراکترسازی و … . صنعت نوشتافزار از جمله صنایع چند حوزهای است که آن را میتوان در دستگاههای مختلف از جمله صمت و ارشاد مورد بررسی قرار داد. همین چند وجهی بودن گاه منجر به ایجاد مشکلاتی برای فعالین این حوزه شده است. با توجه به این دغدغهها، امسال قرار است سندی در راستای توسعه و رفع موانع فعالین این حوزه تدوین شود.
محمد یقینی، مدیرعامل مجمع ایراننوشت که به تازگی به عنوان دبیر کارگروه نوشتافزار سند ملی توسعه فناوریهای فرهنگی انتخاب شده است، در اینباره به خبرنگار تسنیم گفت: بعد از پیام رهبر معظم انقلاب در سال گذشته و برگزاری نمایشگاه الگونما، فضای معرفی خوبی برای فعالین صنعت نوشتافزار ایرانی در کشور ایجاد شد تا آنها از همه ظرفیتهای حاکمیت برای سرعت دادن به رشد خود استفاده کنند؛ این امر جدای از ظرفیتهای مردمی است که همیشه بوده و باید باشد. این فرصتها و ارتباطات نیازمند به شکلگیری ارتباطات ثانویه است تا اگر لازم است سیاست جدیدی انتخاذ و نهاد مشترکی ایجاد شود یا کمک به جریان تولید محتوا، خرید و … صورت بگیرد، به درستی شکل بگیرد. بر همین اساس، کارگروه نوشتافزار سند ملی توسعه تشکیل شده است.
وی درباره این سند بیشتر توضیح داد و اضافه کرد: سند ملی توسعه صنایع فرهنگی و نرم در سال گذشته توسط شورای انقلاب فرهنگی ابلاغ شد و ستاد فناوری نرم علمی نیز متولی اجرای این سند است. در این سند از کلیه صنایع فرهنگی اسم برده شده که یکی از آنها، نوشتافزار است. این سند بالادستی و کلی است؛ بنابراین نیازمند دیده و بررسی شدن برنامهها در هر کدام از بخشها است.
دبیر کارگروه نوشتافزار سند ملی توسعه با بیان اینکه برنامه اجرایی در حوزه نوشتافزار، همان برنامهای است که در سالهای گذشته با آن مواجه بودهایم، ادامه داد: آسیبها، معرفی فعالین، نیازهایی که این صنعت برای رشد به آن وابسته است، ظرفیتها و … از جمله موضوعاتی است که در این کارگروه مورد بررسی قرار میگیرد. در واقع یک نوع همکاری و تعامل ویژه یک تشکل مردمنهاد(مجمع ایراننوشت) با نهادهای حاکمیتی است که وظیفه توسعه در حوزه نوشتافزار را برعهده دارد.
یقینی در پاسخ به این پرسش که آیا این کارگروه با برنامهای که وزیر صمت برای صنعت نوشتافزار در نظر گرفته و قرار است بخشی برای این حوزه در وزارتخانه راهاندازی شود، متفاوت است یا خیر، گفت: بله، در وزارت صمت نیز اداره کلی برای حوزه نوشتافزار، چاپ و … ایجاد شده است. در آنجا در حال نگارش سند توسعه نوشتافزار هستیم. سندی که در صمت در حال تدوین است، بر دو محور توسعه و تحول صنعت نوشتافزار با چشمانداز چهار-پنج سال آینده استوار است و با این نگاه به پیش میرویم. تلاش میشود تا سند بهگونهای تنظیم شود که هم در مدیریت علمی کاربرد داشته باشد، هم در وزارت ارشاد مورد توجه قرار گیرد و هم در وزارت صمت اجرا شود و مورد توجه قرار گیرد.
مدیرعامل مجمع ایراننوشت یادآور شد: نوشتافزار به واسطه حوزه چند وجهی بودن نمیتواند چند سند متفاوت داشته باشد. اتفاق مطلوب این است که یک سند داشته باشد که در آن مسائل فرهنگی و محتوایی، فناوری، رسانهای و … مورد توجه قرار گیرد و در دستگاهها و مجموعههای مختلف دولتی قابلیت اجرایی شدن داشته باشد. قرار است این مسائل پس از نهایی شدن در مجلس نیز مطرح شود و از نمایندگان نیز کمک بگیریم؛ به طوری که این سند در نهایت به مبنای رشد و تحول صنعت نوشتافزار تبدیل شود.
وی در پاسخ به این پرسش که این سند در چه مرحلهای قرار دارد، گفت: در حال حاضر این سند در مرحله نگارش قرار دارد. خبرگان حوزه صنعت که بر مسائل این صنعت آگاهی دارند، در کار تدوین همراهی میکنند. نسخههای اولیه این سند تدوین شده اما همچنان نیازمند کارشناسی است تا به نسخه جامع و کامل برسیم.
مدیرعامل مجمع ایراننوشت به اصلیترین برنامههای فعالان صنعت نوشتافزار ایرانی در سال جدید اشاره و اضافه کرد: همانطور که در نامه فعالان صنعت نوشتافزار به رهبر معظم انقلاب تأکید شد، مسائلی چون بومیسازی صنعت نوشتافزار تا مرز خودکفایی کامل، دسترسی آسان همه خانوادههای ایرانی به سبد نوشتافزار باکیفیتِ تولید داخل، شکلدهی نهضت مردمی تولید و تقویت حلقههای میانی و همچنین شکلدهی زنجیره محصولات شخصیتمحور از جمله مهمترین برنامههای در نظر گرفته شده است.
وی با تأکید بر توانمندسازی فعالین صنعت نوشتافزار در سال جدید، از برنامهریزی برای دسترسی آسان خانوادهها به این محصولات نیز خبر داد و گفت: تلاش داریم در این زمینه با برگزاری نمایشگاهها و فروشگاهها، بحث توزیع و فروش را تقویت کنیم. از سر گیری برگزاری نمایشگاه ایراننوشت از جمله این برنامهها است که امیدواریم در سال جدید اتفاق بیفتد.
انتهای پیام/