به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری تایمز، حسین فرشیدی در نشست خبری امروز که به مناسبت بیان دستاوردهای حوزه سلامت پس از پیروزی انقلاب اسلامی، همزمان با فرارسیدن دهه فجر، برگزار شد، با بیان اینکه شاخص مرگ نوازدان مهمترین شاخص بهداشتی محسوب میشود، گفت: در سال ۱۳۵۳ میزان مرگ نوزادان ۳۲ به ازای هزار تولد زنده بود که این میزان در سال ۱۴۰۱، به ۸٫۳ در هزار تولد زنده رسیده است.
افزایش امید به زندگی در ایران
وی افزود: همچنین امید به زندگی که در سال ۱۳۵۳ حدودا ۵۷ سال بوده، در سال ۱۴۰۱ در زنان به ۷۸٫۵ سال و در مردان به ۷۶٫۲ سال رسیده است.
فرشیدی، برنامه جوانی جمعیت را یکی از مهم ترین برنامههای کشوری اعلام و بیان کرد: در این حوزه برنامهها و طرحهای زیادی پیش بینی شده و درحال اجراست؛ طرح هادیان زندگی یکی از برنامههایی است که اجرایی شد.
وی با اشاره به سفر ریاست جمهوری به هرمزگان خاطرنشان کرد: در این سفر وقتی بررسی کردیم متوجه شدیم که موالید این استان نسبت به سال گذشته، ۱٫۵ تا ۲ درصد افزایش داشته و قطعا در سایر نقاط کشور هم این روند افزایشی وجود داشته است.
فرشیدی ادامه داد: در بحث جوانی جمعیت اقدامات بسیار مناسبی انجام شده و با توجه به وظایفی که قانون بر عهده وزارت بهداشت گذاشته، در تمام حوزههای بهداشت و درمان اقدامات بسیاری انجام شده است. مهمترین بخش آموزش است.
وی افزود: درمانهای ناباروری در سطح یک، دو و سه بهبود یافته و طرح نفس نیز هم در وزارت بهداشت و هم در سازمانهای مردم نهاد مورد اجرا و حمایت قرار گرفته است.
معاون وزیر بهداشت با اشاره به اینکه شیوع بیماری مالاریا نسبت به سالهای قبل در کشور افزایش داشته است، افزود: این بیماری به خوبی کنترل شده و هیچ موردی از مرگ و میر ناشی از آن در کشور نداشتیم.
راهاندازی شبکه آزمایشگاهی در کشور
وی با بیان اینکه برنامه ریشه کنی هپاتیت C در دستور کار وزارت بهداشت قرار دارد، از راهاندازی شبکه آزمایشگاهی در کشور نیز خبر داد.
۱۹۵ شهر تحت پوشش برنامه پزشک خانواده
فرشیدی درخصوص آخرین وضعیت اجرای طرح پزشک خانواده در کشور، گفت: ۱۹۵ شهر تحت پوشش برنامه پزشکی خانواده هستند و به زودی ارتباط الکترونیکی خانوادهها برقرار میشود.
معاون بهداشت وزارت بهداشت در ادامه، از افزایش مالیات بر سیگار، هوشنمدسازی برنامههای نظارتی در حوزه سلامت محیط و کار و افزایش تعداد مراکز سراج در سطح کشور (سلامت روانی و مراقبت اجتماعی) از ۲۳ مرکز به ۱۰۰ مرکز، خبر داد.
تاکید بر کاهش مصرف نمک و شیرینی جات
فرشیدی بر کاهش مصرف نمک و قند و شکر تاکید کرد و گفت: در ایران نمک و قند و شکر بیش از حد استاندارد جهانی مصرف میشود، بنابراین مردم باید بیش از پیش آگاهی یابند و این موارد را مصرف نکنند.
وی پویش ملی سلامت را از مهمترین برنامههای حوزه بهداشت عنوان کرد و گفت: در پویش ملی فشارخون و دیابت، ۴۶ میلیون نفر از جمعیت کشور غربالگری شدند؛ هدف وزارت بهداشت از راهاندازی پویشها ارتقای سلامت جامعه است.
معاون بهداشت وزارت بهداشت گفت: فاز اصلی پویش ملی فشارخون و دیابت از حالا آغاز شده است، چراکه بیمارانی که در این پویش شناسایی شدند، اکنون به مرحله دارو و درمان و کنترل رسیدهاند.
شناسایی ۲۰ هزار بیمار مبتلا به دیابت در یک هفته اخیر
کوروش اعتماد، رئیس مرکز مدیریت بیماریهای غیرواگیر وزارت بهداشت نیز در این نشست درخصوص پویش ملی سلامت، گفت: بیش از ۴۶ میلیون نفر در این پویش غربالگری دیابت و فشارخون بالا شرکت کردند؛ در طول یک هفته اخیر ۲۰ هزار فرد مبتلا به دیابت و ۱۰ هزار نفر مبتلا به پرفشاری خون شناسایی شدند و همچنان شناسایی دیگر مبتلایان ادامه دارد.
وی در مورد اجرای پویش ملی سرطان نیز گفت: این پویش در دستور وزارت بهداشت بوده و در مرحله کارشناسی است که کدام نوع سرطان این قابلیت را دارد که سریعتر تشخیص داده شود.
تشخیص مواد غذایی تقلبی با استفاده از هوش مصنوعی
جعفر جندقی، رئیس اداره سلامت محیط و کار وزارت بهداشت نیز در این نشست از هوشمند سازی نظارتها خبر داد و افزود: اندازهگیری برخط و هوشمند عوامل زیانبار بیولوژیک و شیمیایی محیط در دستور کار قرار گرفته است.
وی افزود: عوارض زیان آور بنزین از طریق این برخط هوشمند اندازه گیری میشوند و به زودی در جایگاههای پمپ بنزین نصب میشود.
جندقی به پسماندهای بیمارستانی اشاره کرد و گفت: در بحث هوشمند سازی، با روشهای مختلفی در سایتهای مرکز هوشمندسازی را انجام میدهیم تا کاهش زبالههای بیمارستانی را داشته باشیم و اکنون پایلوت آن در استانهای اصفهان، همدان، گیلان، مشهد و آذربایجان شرقی در حال انجام است.
وی ادامه داد: در حال طراحی اپلیکیشنی هستیم تا روشهای نظارتی را به مردم آموزش دهیم و مواد غذایی تقلبی را شناسایی و از طریق این اپلیکیشن به بازرس بهداشت محیط متصل شوند.
به گفته جندقی، ابزاری برای تشخیص تقلبات زعفران، گلاب و عسل از طریق هوش مصنوعی تقلبی توسط بازرسان بهداشت محیط انجام میشود و شرکتهای دانش بنیان به زودی این ابزار را تولید میکنند.
وی تاکید کرد: بیش از دو میلیون تومان هزینه شناسایی مواد تقلبی مواد غذایی است و زمان بر بوده در حالیکه با این ابزار نمونه گیری اصلی به راحتی قابل انجام است.
وی به استفاده از فناوریهای هستهای در پیشگیری از بیماریهای حشرات و جوندگان اشاره کرد و گفت: اولین فاز این طرح در هفته جاری در یکی از استانهای کشور با ایجاد آزمایشگاه اولیه اجرایی میشود.
وی گفت: گسترش دفاتر سلامت (۲۷۶ نفر خدمات سلامت) از طریق روشهای نوین که با پر کردن اظهار نامه از سوی فروشندگان انجام میشود، در دستور کار قرار گرفته است.
جندقی ادامه داد: در نیمه نخست امسال ۲ میلیون و ۳۹۰ مرکز تهیه و توزیع مواد غذایی مورد نظارت قرار گرفت و بیش از ۳۵ هزار مرکز نیز به مراجع قضایی معرفی شدند؛ از مردم میخواهیم در صورت مشاهده تخلف با سامانه ۱۹۰ تماس بگیرند.
در ادامه، دکتر کاظم وطن خواه، رئیس آزمایشگاه مرجع سلامت وزارت بهداشت نیز بیان کرد: از مجموع ۷ هزار آزمایشگاه در سطح کشور، سه هزار و ۳۱۷ آزمایشگاه بهداشتی داریم که از این تعداد، هزار و ۷۴۹ واحد نمونه گیری هستند.
وی با بیان اینکه امسال با هدف استفاده بهینه از خدمات آزمایشگاهها، شبکه آزمایشگاهی در کشور ایجاد میشود، تصریح کرد: در مورد استفاده از کیتها و روشهای معتبر در آزمایشگاهها، نظارت بیشتری صورت میگیرد.
ارائه خدمات سلامت روان در مراکز سراج
دکتر حامد مصلحی، مدیرکل سلامت روان وزارت بهداشت نیز در ادامه این نشست، گفت: آمارهایی که در مورد میزان بالای افسردگی جامعه ایرانی در فضاهای مجازی مطرح میشود، صحت ندارد و به زودی آمار دقیق اعلام میشود، به طوری که این آمار کمتر از ۳۰ درصد است.
وی افزود: برنامه تمام کشورها در خصوص سلامت روان، دسترسی به خدمات سلامت روان است و در این زمینه نیز در کشور سه هزار و ۳۰۰ روانشناس در مراکز سراج مشغول فعالیت هستند
وی با اشاره به ارائه خدمات سلامت را یگان در مراکز سراج، گفت: اکنون ۱۰۰ مرکز سراج در کشور در راستای افزایش دسترسی مردم به خدمات سلامت روان فعالیت میکنند.
به گفته وی، بر اساس تست روانشناختی، باورهای مذهبی از خودکشی پیشگیری میکند.
اجرای طرح نان کامل
در ادامه این نشست، دکتر احمد اسماعیلزاده، مدیرکل دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت، اجرای توزیع شیر در مدارس، اجرای طرح نان کامل، تامین سبد غذایی مطلوب، پایش وضعیت ید جامعه، بررسی و کنترل اسید چرب ترانس، حمایت تغذیهای از مادران باردار، اجرای طرح کالا برگ الکترونیکی برای خرید مواد پروتئینی را اهم اقدامات انجام شده در سالهای اخیر در حوزه تغذیه عنوان کرد.
وی درخصوص اجرای طرح نان کامل توضیح داد: هر دانشگاه علوم پزشکی باید سه کارخانه آرد کامل را ایجاد کند و میزان سبوس باید پنج تا هفت درصد باشد؛ اکنون ۲۰۰ نانوایی در البرز نان کامل در اختیار مردم قرار میدهند و بررسی میدانی نیز در حال اجراست.
اسماعیلزاده افزود: به دنبال آن هستیم غنی سازی آرد با ویتامین دی را با همکاری سازمان غذا و دارو در کشور اجرایی کنیم.
لزوم ارتقای سواد سلامت جامعه
فرشید رضایی، مدیرکل دفتر آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت نیز در پایان این نشست بیان کرد: سواد سلامت جایگاه خاصی دارد و نگاه جامعه باید به سمت پیشگیری و ارتقای سواد سلامت سوق داده شود.
وی با بیان اینکه ارتقای سواد سلامت در پیشگیری و درمان برخی از بیماریها اهمیت زیادی دارد، افزود: ۷۰ درصد نمک از مصرف غذاهای آماده دریافت میشود و سواد سلامت رستورانها نیز در این زمینه باید افزایش یابد.
رضایی با اشاره به ایجاد کارگروه فرهنگ سلامت در وزارت بهداشت گفت: این کارگروه به موضوعات اولویتدار فرهنگ سلامت بر اساس آموختههای دینی میپردازد.
انتهای پیام/